25.07.17

TOMATOVÁ POLÉVKA S KAPKOU VÍNA


Kuchařky (knihy) a vaření přímo podle receptu jde tak trochu mimo mě. Jsem spíš ten typ kuchařinky, která vaří z toho, co dům dá a snaží se s tím poprat. Tím vůbec nechci recepty shazovat a tvrdit, že podle nich nevařím vůbec! Samozřejmě je spousta jídel, která vůbec neznám a recept k ruce prostě potřebuju. Ale právě tento recept, o němž dnes píšu, vznikl zcela náhodou a ze surovin, jež byly zrovna po ruce. Rychlá a snadná tomatová polévka dochucená vynikajícím vínem bude to pravé pro všechny, kteří nechtějí strávit v kuchyni celé své mládí :).

Na polévku potřebujeme krájená rajčata v plechovce, navíc můžeme přidat i několik čerstvých rajčat, smetanu na vaření, sýr ricottu a parmazán, mrkev, celer, sůl a pepř, cibuli, čerstvou bazalku a bílé suché víno. Zvolila jsem bílé víno Castello Banfi - Le Rime Pinot Grigio (je možné jej zakoupit na e-vinotéce a rozhodně jej mohu doporučit - jako dochucení polévky posloužilo skvěle a zachutnalo mi i ve skleničce // mimochodem díky němu se na blogu brzy objeví další Úvahy nad vínkem). Nejprve si nadrobno nakrájíme cibuli, kterou následně dozlatova opečeme. Následně přidáme rajčata v plechovce, nastrouhanou mrkev s celerem a chvilku povaříme. Po chvilce vaření přilijeme malé množství vína a necháme 15 minut vařit, dokud se víno částečně nevypaří. Přidáme sýr ricottu, nasekanou čerstvou bazalku, osolíme, opepříme, zalijeme smetanou na vaření a ještě chvíli povaříme, než smetana nezhoustne. Nakonec celou směs rozmixujeme (v případě, že bude polévka moc hustá, neuškodí přilít trochu vody). Podáváme posypané parmazánem a ozdobené lístky čerstvé bazalky (a pro mlsouny i se sklenkou vína).

ZANECHAT KOMENTÁŘ

  1. Tak za to ťa obdivujem! Už nikdy by som nič nerobila ak pri sebe nemám recept. Inak by to skončilo katastrofálne :D
    Inak vyzerá to naozaj úžasne <3
    WITH GREY WOLF

    OdpovědětVymazat
  2. Tak takovou polévku jsem ještě nikdy neměla :) Musí být vynikající, mňam!

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  3. Na tomatovou polévku jsem chodila do jedné restaurace kousek od nás, ale bohužel ji z nabídky odstranili, což je velká škoda. Byla to asi nejlepší polévka, jakou jsem v životě jedla :-) podobné polévky mám nejraději, na vývary moc nejsem :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
  4. to je zajímavý, skloubit rajčata, mrkev a celer...vyzkouším, díky za tip :)

    OdpovědětVymazat