16.08.18

V PRAZE JE BLAZE: KAM ROZHODNĚ ZAJÍT


Za rok bydlení v Praze jsem našla spoustu míst, která mě zaujala. Proto mě napadlo podělit se o jakési tipy, co v Praze stojí za návštěvu. Článek neslouží jako průvodce Prahou po památkách, ale zmiňuje zajímavá místa plná zeleně, kavárny, různé atrakce apod. Tudíž nečekejte, že byste v článku našli známá místa jako například Karlův most nebo Pražský hrad. To všichni známe. Chci proto postupně představovat všechno, co mě v Praze zaujalo a nepatří to mezi nejznámější body Prahy. Pro první článek tohoto typu jsem zvolila 5 míst - 1 kavárnu, 1 umělecké dílo, 1 wellness místečko, 1 park a 1 zoo.


VISITINN CAFÉ


Není to tak dávno, co jsem objevila kavárnu VisitInn Café nacházející se v Sokolovské ulici kousíček od zastávky Palmovka. Neměla jsem šanci si této kavárny všimnout přímo z cesty, neboť tramvajemi, kterými okolo jezdím, tuto cestu zcela míjím. Objevila jsem ji tedy díky Instagramu a s nadšením zjistila, že není daleko od našeho bytu. Proto jsme sem s Martinem zavítali na snídani a pochutnali si na míchaných vajíčkách. Interiér kavárny mě naprosto okouzlil, ceny jsou dle mého názory normální a přijatelné. Velmi vítám i klid a tichou atmosféru, která v kavárně panuje. Kdykoli jsem kavárnu navštívila, měla jsem možnost se bez vyrušování věnovat svým záležitostem. Velkým lákadlem pro mě bylo místo u stolu sídlícího přímo u okna, které bylo vystláno polštáři. Jakmile jsem se tam uvelebila, měla jsem jasno, že si nikdy nikam jinam nesednu. A tak tam teď chodím s knížkou a v tomto okně si začtená do knih vychutnávám oblíbenou kávu.




HRABALOVA ZEĎ


Jedním ze zajímavých míst je určitě Hrabalova zeď nacházející se na Palmovce, v přímé blízkosti metra. Ještě donedávna jsem o této krásné zdi neslyšela. Našla jsem ji úplně náhodou při procházce v okolí Palmovky. Z různých diskuzí a článků na internetu jsem zjistila, že bohužel ani spousta rodilých Pražáků neví, že máme tuto zajímavou barevnou koláž odkazující na jednoho z našich nejslavnějších spisovatelů. Ano, ano, napíšu to zcela upřímně... Kromě zdi v okolí v podstatě nic není. Pokud byste tedy toto místo chtěli navštívit, nečekejte žádné časově náročné prozkoumávání a prohlížení. Zeď najdete v ulici Na Hrázi, kde kdysi stál Hrabalův dům, který byl při stavbě metra zbourán. Nevzhlednou zeď proměnila ve vzpomínku na Hrabala akademická malířka Tatiana Svatošová a já jí za to skládám hlubokou poklonu!


WELEDA SKIN RETREAT: WELLNESS PRO PLEŤ I DUŠI


Hned za krásným krámkem s certifikovanou přírodní kosmetikou Weleda v Lidické ulici v Praze na Smíchově se nachází menší útulná místnost, ve které se teprve pár měsíců provádějí kosmetické procedury. Nejedná se o kosmetické úpravy typu trhání obočí, epilace apod., nýbrž jde o wellness odpočinkové masáže těla i obličeje. Tohle místo i celá procedura, kterou jsem podstoupila před pár dny, mě natolik okouzlily, že je ráda doporučím všem, kteří touží po příjemném relaxu a milé společnosti. Masáže se provádějí s jednou klíčovou rostlinou, mezi nimiž je na výběr z růže, pupalky, mandle, kosatce a granátového jablka. Každá z těchto rostlin má své specifické vlastnosti a účinky, jež jsou vhodné pro jednotlivé typy pletí. Mandle je určena pro pleť žadonící po zklidnění, kosatec pleť hydratuje, růže harmonizuje, účinky granátového jablka vítá pleť toužící po zpevnění a pupalka obnovuje zralou pleť. Po konzultaci s kosmetickou poradkyní, která zahrnuje debatu o aktuálním psychickém i fyzickém rozpoložení, se určí, jaký typ masáže je pro daného zákazníka nejideálnější. V mém případě se rozhodovalo nad použitím kosatce či růže. Nakonec jsme s kosmetickou poradkyní zvolily růži právě kvůli jejím účinkům harmonizace. Růže je určena lidem, kteří mají studené končetiny, což je přesně můj případ. Ať je teplo nebo zima, moje ruce i nohy jsou věčně studené... Při konzultaci probíhá počáteční koupel nohou, která je velmi příjemná a pro začátek dokáže tělo i mysl krásně zklidnit a navodit příjemnou odpočinkovou náladu. Následují teplé obklady, vyčištění pleti, nanesení jílové masky a masáže nohou, rukou i obličeje se zvolenou klíčovou rostlinou. Masáž, která trvá po dobu 90 minut, je jemná, příjemná a zklidňující. Po masáži kosmetická poradkyně doporučuje výrobky, které jsou pro pokožku dané zákaznice ideální. Po proceduře mi bylo doporučeno zaměřit se na růžovou řadu, především na Růžový vyhlazující hydratační krém. Dále Čisticí pleťové mléko a Čisticí pleťové tonikum 2v1. Cena za celé kosmetické ošetření včetně doporučení je 1990 Kč. Takže pokud se chcete v Praze vydat za relaxem a nechat se hýčkat, určitě můžete zvolit Skin Retreat u Weledy. Více se dočtete na stránkách Weledy - weleda.store/salon.





HAVLÍČKOVY SADY


Dokud jsem nebydlela v Praze, myslela jsem si, že Praha je jen barák na baráku a minimum přírody. Teď zjišťuju, že to byla velmi zvláštní domněnka. V Praze je totiž spousta nádherných zelených míst, kde se vůbec necítíte jako ve městě a veškerý ruch hlavního města necháváte za sebou. Během května, kdy jsem se učila na státní závěrečnou zkoušku, jsem ke konci dne vyšla ven, abych si provětrala hlavu po celodenním učení. Díky tomu jsem našla krásná klidná místa se zelení jen kousek od bytu. Ale nejvíc mě lákaly Havlíčkovy sady. Před pár dny jsem tam konečně zavítala a nestačila jsem se divit, jak je tohle místo nádherné. Havlíčkovy sady jsou komplexem vinice, vily, parku, Grotty, pavilonu a především spousty zeleně. Osobně mě nejvíc zaujala Grotta, uměle vytvořená jeskyně, před níž se v jezírku tyčí socha Neptuna. Opodál stojí Gröbova vila, odkud je krásný výhled na Prahu. Pod ní se rozléhá vinice, kde si lze v klidu sednout a při pohledu na vinice i část Prahy si vychutnat chutný nápoj.




KROKODÝLÍ ZOO


V Holešovicích v Tusarově ulici se nachází nepříliš dobře označená Krokodýlí zoo. Pokud se tam nevydáte cíleně, pravděpodobně si ji z ulice nevšimnete. Vchod je mezi dvěma domy a dovnitř láká kreslená figurka krokodýla. Uvnitř je možné prohlédnout si několik druhů krokodýlů, aligátorů, kajmanů, želviček i hadů. K dispozici jsou i průvodci, kteří k prohlídce poskytují velmi zajímavý výklad. I tento výklad s prezentací o původu krokodýlů, o jejich způsobu života, stavbě těla a dalších informací jsme si s Martinem vyslechli a uznali, že bez něj by se člověk při prohlídce o hodně ochudil. Většina sdělených informací pro nás byla zcela nová. Dokonce se lze podívat na krmení. Zažili jsme i menší infarkt, kdy na nás jeden z krokodýlů zaútočil...:))) Dospělý za návštěvu zaplatí 160 Kč, studenti a důchodci 130 Kč a děti 100 Kč.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

  1. Ak sa mi niekedy podarí navštíviť Prahu, jednoznačne by som chcela navštíviť Havlíčkovy Sady a Vistinn café <3 Skvelé tipy :)
    WOLF CHILD

    OdpovědětVymazat
  2. Já už jsem v Praze 3 rokem a ještě jsem jí pořádně neprozkoumala. Mým oblíbeným místem je Vyšehrad ♥ Rozhodně musím navštívit Havlíčkovy sady. Jinak miluju všechny kavárny tady v Praze. ♥

    All About Candys Life

    OdpovědětVymazat
  3. V praze jsme 2 rokem a o krokodílí zoo jsme nevěděli :( v holešovicích jsme bydleli skoro rok

    OdpovědětVymazat
  4. V H. sadech jsem byla taky poměrně nedávno a to už nějaký ten rok v Praze žiju.. ségra se tam chtěla podívat kvůli tomu, že se tam natáčel videoklip k písničce Nechceme být spolu od Děkana :D:)

    V Praze je spousta nádherných míst, už dlouho plánuju nějaké sepsat do článku, ale vlastně ani nevím, kde začít.. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Havlíčkovy sady mě úplně fascinují, nádherné místo! <3

    OdpovědětVymazat