05.05.17

PRVNÍ ŠITÍ A DALŠÍ PLÁNY


Potěšilo mě, když mi na Instagramu i tady do komentářů přistálo několik zpráv ohledně mých začátku se šitím, a proto dnešní článek píšu s větší chutí a radostí, když vím, že vás moje první krůčky s Hubertem zajímají. Dnes tedy vzniká nová rubrika blogu, kterou jsem nazvala jednoduše - ŠIJU S HUBERTEM. Uvidíme, kolik článků tato rubrika do budoucna pojme. Třeba se ještě víc přesvědčím o své nešikovnosti a nic velkého z toho nebude :)))). No, nechme se překvapit!



Nejprve jsem se horlivě vrhla do šití obyčejného tílka, ale výsledek byl k pláči. Nedocházely mi základní věci, protože jsem zkrátka nikdy dřív nešila. Vzala jsem si na první pokus přehnaně velké sousto. Takže jsem nakonec rozčileně celé nepovedené tílko rozstříhala na menší kousky a sešila aspoň pytlíčky. Jenže k čemu pytlíčky, že? Mám doma tolik taštiček a pytlíčků, že další rozhodně nepotřebuju, a tak jsem zabrousila na internet a našla několik online second handů, z jejichž nabídky košil za pár korun vznikla objednávka. Inspirovala jsem se tessie, o které jsem se už zmiňovala, a pro začátek se rozhodla vyzkoušet si přešití několika košil v topíky.


Výsledky mého snažení můžete vidět v této koláži. Prvním výtvorem je přešitá růžová košile většího rozměru, které jsem jednoduše odstřihla vrchní část, přidala gumu, zašila, ohrnula rukávy a tadá. Bohužel je košile z nějakého strašně živého materiálu, a tak se mi s ní nepracovalo zrovna nejlépe. Pořád mi někam utíkala a nechtěla chvíli posedět na jednom místě. Ale to nevadí! Nešlo mi ani tolik o výsledek, ale o učení se se strojem, oprava - s Hubertem :). Druhý pokus byl o hodně zdařilejší, protože materiál modré pruhované košile byl mnohem příjemnější. Troufnu si říct, že výsledná úprava je zcela v pořádku. Nakonec na tom nebylo tolik práce - odstřihnutí vrchní části, přišití gumy a je to. Na rozdíl od první košile jsem u druhé nemusela pracovat s rukávy, tím se práce ještě více usnadnila. V modrém topu bez ramínek jsem se už ukázala na rodinné akci a před pár dny jsem si v něm na výletě užívala teploučký den. Určitě brzy uvidíte košili v celém outfitu! A abych se nakonec vyjádřila i k cenám - růžová vychází na 60 Kč, modrá na 79 Kč, takže joooo!


Ráda bych ještě zrekapitulovala, proč mě šití uchvátilo. Prvním důvodem je originalita a kreativita, kterou šití nabízí (já ještě nemůžu být tolik kreativní, protože moje schopnosti jsou prozatím minimální, ale třeba se časem zadaří). Druhým důvodem je nižší cena. V předchozím článku o šití, JAK JSEM POZNALA HUBERTA, jsem dala dohromady několik šatů za nejrůznější ceny, které byly v porovnání s mou tetičkou ušitými podstatně dražší. U ceny bych se ještě zastavila. Možná můžu vypadat jako skrblík, haha :), ale jsem zvyklá nakupovat jen ve slevách a výprodejích. Využívám slev, jak to jen jde. Málokdy si koupím nějakou věc za plnou cenu. Většinou čekám, až bude zlevněna. Proto je jasné, že sympatizuju i s různými portály, které mi vracejí peníze z mých nákupů. Určitě znáte portál PlnáPeněženka.cz, že? Pokud ne a chcete ušetřit, určitě na ni mrkněte. Přes tento portál nakupuju už rok, jsem maximálně spokojená a s čistým svědomím jej doporučuju dál. Během ročního nakupování se mi vrátila celá tisícovka, což jde, ne? Lepší než drátem do oka! Z každého nákupu provedeného skrze Plnou Peněženku se určitá procenta vrací zpět do peněženky/na kartu. Tím pádem je nákup ještě levnější. A právě přes tento portál jsem nakoupila i několik věcí k dalšímu šití či přešívání. U Stoklasy jsem nakoupila nádherné nažehlovací nášivky modrých kolibříků. Dokážu si je představit na nějakém jednoduchém tílku. K tomu jsem přihodila krajku v bílé a černé barvě, s níž bych chtěla ozdobit nějaký topík. A nakonec v košíku přistála gumička, protože bez té nedám ani ránu. Stále si nejsem jistá, jestli se mám vrhnout do celého tvoření oděvu, a tak si tyhle skvosty možná schovám a dám tomu potřebný čas. Ale s tetičkou už plánujeme další výtvor. Naším prvním výtvorem byly červené šaty s odhalenými rameny, které jsou k vidění v předchozím zmiňovaném článku o seznamování se s Hubertem. Nyní se vrhneme na volnější kalhoty. Uvidíme, jaký bude výsledek. Držte palce :).

ZANECHAT KOMENTÁŘ

  1. Mě se hrozně líbí ta růžová košile. A s tím nakupování to mám podobně. Už si ani nepamatuj, kdy jsem si koupila nějaké oblečení za plnou cenu. Od té doby co bydlím v Amsterdamu chodím na second hand trhy a mám mango, zara, H&M , forever 21 kousky jen za pár kaček.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uf! Už jsem se bála, že jsem nemocná, když nejsem schopná dát do hadrů víc peněz :D. Zdá se mi to vážně zbytečné, když vím, že za pár týdnů ty kousky mohou být třeba o polovinu levnější. A když nejsou, tak na ně stejně ve většině případů zapomenu, takže mě pak ani netrápí, že jsem je neukořistila vůbec. Hrozně ráda bych navštěvovala sekáče a prohrabovala se tam hordami oblečení, ale bohužel u nás v okolí žádný není. A pokud ano, tak vypadá příšerně a oblečení v něm koupíme skoro za stejné ceny jako v řetězcích, kde si můžu dopřát aspoň tu novotu. Dávat třeba 350 Kč za obnošené tričko, to fakt ne, díky. O prázdninách se budu stěhovat do Prahy, tak už se těším, až si tam vyhlídnu nějaké sekáče a budu zachraňovat nejkrásnější kousky ^^. A ještě poslední poznámka - jsem moc ráda, že se ti růžová košile zalíbila :). Oproti té modré je zpracování vážně příšerné, ale je potřeba "učit se, učit se, učit se" :).

      Vymazat
    2. Ahoj, jestli chceš poradit ohledně sekáče - tak jednou za měsíc je v Náchodě ve sportovní hale pět dní sekáč, a dají se tam ulovit parádní věci za pár korun. Opravdu to tam není předražené. A ve čtvrtek je všechno dokonce za Kč 10,-. Takže kdybys potřeboval a okouknout košile na přešívání právě tam, je tam na stojanech nepřeberné množství. Teď tu byl bazar před dvěma týdny, myslím si, že další bude tak za tři týdny. Ale pokud bys chtěla, až to bude na plakátech, mohu Ti tady přes blog dát vědět :) Hezký den, Terka

      Vymazat
  2. Wau. Si neskutočne šikovná! Tá rúžová košeľa je krásna. Ja trh rozmýšľam nad investíciou do stroja na šitie. Presne ako hovoríš páči sa mi byt originálna a nechcem dávať veľa peňazí za oblečenie. Nakupujem hlavne v sekáčoch alebo v zľavách.
    Krásny článok
    xxAlexandraMS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za pochvalu :). Když jsme u těch sekáčů, nakupuješ i online? Momentálně hledám nějaký opravdu levný, kde dokážu nabrat víc věcí, aby se mi rozložilo poštovné, ale zatím jsem spokojená jen s jedním...

      Vymazat
  3. Četla jsem i minulý článek a od té doby mě mrzí, že mám šicí stroj rozbitý. :( Jak koukám na tu růžovou košili.. Musím ji mít taky. :D Hodně štestí s učením se šít i složitější kousky. :)

    https://magdatumova.wordpress.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ho nech opravit, fakt to stojí za to! :)

      Vymazat
  4. Skvelý článok, opäť, ako vždy. :))
    Veľmi rada si prečítam každý tvoj nový príspevok, čím ďalej tým zaujímavejšie články.:)

    Môj BLOG-KLIK

    OdpovědětVymazat
  5. Ta růžová se ti hrozně povedla!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta se mi oproti té modré nepovedla vůbec :D... Ale díky :)

      Vymazat
  6. Úžasný! Já miluji šití, pořád bych si něco sama šila, ale nejsem na to moc zručná, no :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já šití vždycky obdivovala :). Ani nemůžu uvěřit, že jsem našla odvahu se do šití pustit. Taky jsem si říkala, že na to nejsem moc zručná :D. Ale čas ukáže, jestli opravdu jsem či nejsem :D...

      Vymazat
  7. Vůbec bych neřekla, že jsou to tvoje první pokusy! Já se dala do šití minulé léto, je to fakt super odpočinek :) Jen máme ještě starý stroj z SSSR a často nespolupracuje, tak budu muset kouknout po novém :D Těším se na další článly z téhle rubriky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéžiš, ty jsi hodná :). Opravdu to jsou první pokusy. Starý stroj ti závidím! My měli doma nějaký starší a já ho chtěla nechat opravit a pracovat na něm, ale bohužel by mě oprava stála stejně jako koupě nového (ne-li víc), tak se to vůbec nevyplatilo. A šití na starém stroji má podle mě svoje kouzlo :).

      Vymazat
  8. Krasne si to usila, ja uz dlhsie rozmyslam nad tym, ze by som si kupila stroj, ale ako sa poznam, potom by mi stal v skrini nepouzity. A ked si zoberiem kolko stoji latka, tak mi vide lacnejsie, radsej si nieco kupit, hlavne pokial si clovek vezme este ten cas, co za tym musi sediet. Ale kto vie, mozno si ho kupim a zacnem sit o 106, ale zatial ostanem len pri obdivovani :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, ne všechno vyjde levněji, navíc člověk musí být v potaz práci. Ale jakmile se tahle práce stane zábavou, je ti jedno, že na té práci nešetříš, protože tě to zkrátka baví a naplňuje. A ohledně koupě látek - když si člověk počíhá na slevu, vyjde ho to vždycky levněji. Moje dosavadní zkušenosti s látkami byly takové, že jsem nekoupila látku dražší než 99 Kč/metr. Kupovala jsem už 4 látky, z toho tři stály 79 Kč/metr a jedna těch 99 Kč/metr. Za menší částku jsem brala dva metry. Z této látky vznikly šaty, které v přepočtu stály necelých 190 Kč. V porovnání se šaty stejného střihu u několika prodejců byly spíchnuty mnohonásobně levněji :). Samozřejmě pokud budeš chtít šít z kašmíru a dalších drahých látek, tak se ti nevyplatí šít. Moje první kousky jsou ze sekáčů, za které jsem dala 60 a 79 Kč. Do obojí koupila nit a gumu, které můžou v daném množství vyjít zhruba na 10 Kč max. Tím pádem se topík za nějakých 70 nebo 90 Kč podle mě vyplatí :).

      Vymazat
  9. Naozaj super, máš môj obdiv. Ja by som sa do takého niekoho nikdy nepustila, a preto si myslím že si zaslúžiš moje uznanie. Naozaj krásne :) si šikovná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi moc hodná, děkuju! :) Třeba se taky někdy odvážíš! :)

      Vymazat
  10. Taky chci začít šít. Na blogu mám pár DIY projektů, kdy jsem předělávala stará trička na nějaká kreativnější, tak se můžeš juknout, ale používala jsem na to tavnou pistoli, protože jsem to tak viděla na YT. Každopádně, doma máme šicí stroj, takže až se vrátím ze Španělska, tak se tomu chci trošičku věnovat, protože si myslím, že si člověk může udělat krásné a unikátní kousky. BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, super! Konečně nějaká inspirace! Rozhodně mrknu na tvůj blog a zavítám do rubriky o šití :).

      Vymazat
  11. Si veľmi šikovná! Tá ružová košieľka sa mi moc páči :) Je to také jemné a romantické. Úžasné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že ano? - Jemné, romantické, něžné a ženské :). Přesně proto tyhle topy zbožňuju :).

      Vymazat
  12. Kdybych byla taky alespoň takhle šikovná :D vypadá to fakt super :) ten modrý top je nádherný :)

    OdpovědětVymazat
  13. Ta růžová košilka je moc pěkná, jsi šikovná. Alespoň si uděláš nějaké originální kousky, které nikdo jiný na světě nemá :-) já na to nemám vlohy, ale moje babička tak u stroje vyrostla a sedí u něj pořád :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak - originální kousky, které nikdo na světě nemá. Právě proto jsem se do toho vrhla :). Babičkám v tomhle hrozně závidím. Dá se říct, že šít umí většina babiček, protože jejich generace u šicího stroje prostě vyrostla. My už bohužel ne :(... Ale to nevadí, naučíme se to! :)

      Vymazat
  14. Ani mě se Niki nechcou dávat plné ceny, když vidím, že potom jsou kousky za 1/3 :D takže se fakt nemusíš cítit divně :D A přetvořené košile se mi moc líbí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No že jo! Kdo by ty peníze furt vyhazoval :D... Počkat si na slevičku je mnohem výhodnější! A jinak děkuju za pochvalu :)

      Vymazat
  15. Anonymní09.05.17 8:01

    Moc pěkné :) Také se chystám... ale až časem... nyní nemáám na čem šít, neumím šít a nemám vůbec čas...

    Neplánuješ třeba přidávat i videa?Různé návody, inspiraci atd..?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, děkuju :)... Já se teď krotím, abych nešila, nic netvořila, protože mám před sebou spoustu učení (přijímačky, zkoušky) a spoustu dalších problémů se školou (dopsání bakalářky, četba milionu knih, které mi už lezou krkem!), takže potřebuju všechen volný čas vynaložit na studium. Proto Hubertovi jen z dálky mávám a utírám slzičku :)... Ale jakmile mi odpadne několik povinností, určitě se do toho pustím jako k relaxaci po učení na státnice :). Co se týče videí, tak to asi neee. Já nikdy na točení videí moc nebyla. Nerada se prezentuju mluveným slovem :). Ale pokud mi to půjde, nebudu mít problém se psaním nejrůznějších návodů či inspirací z tohohle oboru :). Každopádně nad tím je jeden velký otazník, protože netuším, jak mi tahle zábavička půjde :).

      Vymazat
  16. Tie sú úžasné... tiež sa odhodlávam konečne začať šiť, mám doma zopár starých košieľ, ktoré by som chcela upgradovať ;)
    ďakujem za inšpiráciu & máš úžasný blog

    www.flungoutofspace.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty brďo, hned se do toho pusť! Pokud máš doma staré košile, můžeš si s nimi nádherně vyhrát :)))! Já doma bohužel nic nemám, musím holt kupovat v sekáčích :)...

      Vymazat
  17. Ty košile jsou luxus! Nemáš někde i nějaké instruktážní video?

    LenaČerge

    OdpovědětVymazat
  18. Šikovná! :) Toto bude mít úspěch, těším se na další tvoje pokusy. :)

    OdpovědětVymazat
  19. Plnou Peněženku taky používám a je to fakt super způsob, jak nakupovat ještě levněji. Fakt paráda!

    OdpovědětVymazat