17.02.18

PROČ NAKUPOVAT V SECOND HANDU

Nákupy v second handech nejsou pro každého. Někdo je miluje, někdo nad nimi ohrnuje nos. Oba ostrovy, které second handy vytvářejí, chápu. Oblečení z druhé ruky má své pro i proti, ostatně jako vše. Po zhruba ročním pravidelném navštěvování pražských second handů jsem si utvořila jistou představu o těchto obchodech, o jejich zboží a o odívání. Na hodně věcí spojených s nákupem oblečení (kdekoli - ať už z druhé ruky nebo v obchodních centrech) jsem změnila názor. Za všechny změny je zodpovědné i šití, díky němuž jsem se seznámila se samotným vznikem oblečení. Po všech těchto zkušenostech jsem se rozhodla ukázat vám klady, které s sebou nákupy v second handech přinášejí. Na konci článku si můžete prohlédnout i několik mých úlovků ze sekáčů.

KAŽDÝ KOUSEK JE ORIGINÁL
Nic nového pod sluncem. Že v sekáčích najdete originální kousky, není žádná novinka. V second handech se to hemží originálním oblečením, neboť v žádném z obchůdků s levnou módou nenajdete dva (či více) stejné kusy oblečení. Tahle skutečnost vám zaručí, že v zakoupených kouscích nikoho jiného na ulici nepotkáte.

PENĚŽENKA NEBUDE SMUTNÁ
Second handové módě se levná móda neříká pro nic za nic. Díky nízkým cenám vaše peněženka nebude tolik trpět. Já osobně nakupuju v sekáčích průměrně za nějakých 50 Kč/ks. Nakoupím si tak bez problému oblečení, co potřebuju (rozumějte chci), a ještě mi zbude na spoustu dalších potřebných věcí.

ZÍSKÁTE SVŮJ STYL
Nebudete jen slepě kopírovat aktuální trendy, ale za pomoci v second handech zakoupeného oblečení najdete cestu ke svému vlastnímu stylu a sebevyjádření skrze oděv. Vzhledem k tomu, že nebudete mít všechno oblečení vyskládané v úhledným komíncích nebo vystavené na ramínkách, budete se daleko více snažit při výběru toho nejvhodnějšího. Tím si snadno utřídíte myšlenky ohledně módy a vytvoříte si jasný názor na to, co vám sluší a nesluší.

POZNÁTE NEPOZNANÉ
Mezi oblečením v second handech najdete ohromné množství značek. Od nejlevnějších až po luxusní. Bezesporu se tak seznámíte se značkami, které jste do oné chvíle neznali. A bezesporu se mezi nimi objeví i značky, které u nás nejsou dostupné v žádném kamenném obchodě.

ZAČAROVANÝ KRUH MÓDY
Spousta lidí si myslí, že v second handech najde desítky let staré oblečení, které je v dnešní době nenositelné. To je mýlka! Vždyť trendy se pořád točí v začarovaném kruhu. Co jednou bylo módní, bude zase. Přiznejte se, kolikrát jste vytřídili šatník a po nějaké době jste si klepali na čelo, proč jste vyhodili tu boží bundu, když byste v ní teď byli za hvězdu. Proto je hodně pravděpodobné, že v sekáči narazíte i na aktuálně módní kousky, byť jsou třeba starší.

ULEVÍTE PŘÍRODĚ
Textilního odpadu je na světě nepředstavitelné množství. A i přesto vzniká další. Nejenže tak přichází vniveč veškerá práce všech, kteří se na tvorbě oblečení podíleli (a ve většině případů za to nebyli ani náležitě odměněni), ale zároveň odpad není v souladu s přírodou. Ostatně jako žádný odpad. Nákupem v second handu dáte šanci oblečení, které někdo před vámi už zavrhl. Nedáte mu jen šanci opět se ukázat v ulici, ale zároveň mu dáte šanci neskončit na skládce, když si to vůbec nezaslouží...










ZANECHAT KOMENTÁŘ

  1. Já mám ráda sekáče :) Opravdu tam najdu velmi skvělé kousky.

    OdpovědětVymazat
  2. Některé second handy věřím, že jsou dobré, ale do dnes jsem měla na ně velkou smůlu. Byli tam pouze nekvalitní kusy oblečení, mnohdy flekaté nebo roztržené. Kam chodíš ty? :)

    OdpovědětVymazat
  3. já se v sekáčích nakupuju moc ráda, vždycky objevím něco pěkného! :D ale je pravda, že chodím nejradši do "svých osvědčených" sekáčů, kde vím, že vždycky něco najdu :D v některých sekáčích třeba naopak nenajdu vůbec nic, ale tak to prostě je :D ulovila si fakt nádherné kousky, nejvíc se mi líbí ta džínová bundička s kožíškem a ten overal :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem sekáčový nadšenec od mala, takže pro mě to je absolutně přirozené tam nakupovat.) a ve všem souhlasím!

    OdpovědětVymazat
  5. Já se do second handu už dlouho přemlouvám, ale neumím v "sekáčích" hrabat. Hodně ale nakupuji na Vinted a nedělá mi problém nosit nošené věci. Když jsou v hezkém stavu, nikdo to ani nepozná :)

    ELIS MINAROVÁ

    OdpovědětVymazat
  6. Super článok! Súhlasím súhlasím! Seconhandy ľúbim! Snažím sa na ne nalákať viac mojich kamarátov.
     xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  7. ja osobne sekáče milujem! vedela by som tam tráviť doslovne hodiny !
    Ivana xx

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem si ze second handu taky nějaké oblečení už koupila, ale spíš ho tam posílám. Ráda chodím po obchodech a kupuji si oblečení spíš tam. Líbí se mi ta nakupovací atmosféra v obchodních centrech a tu při nákupu na internetu nezažiju. Každé má zkrátka svoje.

    OdpovědětVymazat