07.09.18

O TOM, CO MI DALY SECOND HANDY


Nákupy v second handech se pro mě staly běžným jevem. Dávám jim přednost před nákupy v řetězcích. Ale neznamená to, že bych si v řetězcích nic nekoupila a snažila se být odkázaná jen na oblečení z druhé ruky. Myslím, že je to nemožné. V second handech se zkrátka nedá sehnat všechno a už vůbec ne hned. Občas něco potřebujeme v danou chvíli, ihned. Ochladí se a v naší skříni je jen jeden starý svetr, který nám buďto už nesedí, nebo zkrátka dosloužil, nebo se nám prostě nelíbí, a tak je jasné, že chceme (mnohdy spíš potřebujeme!) nový. Prohlédnout pár second handů není na škodu, ale ne každý lov v sekáčích může být úspěšný a pokud něco potřebujeme hned, máme možnost si vybrat z velké nabídky řetězců a není na tom rozhodně nic špatného. Mně se však nákupy v řetězcích stále více příčí. A to kvůli jejich nadměrné výrobě a především kvůli nesmyslným nálepkám, kterými se hrdě označují. Není to tak dávno, co jsem v jednom nejmenovaném řetězci zahlédla plátěnou tašku s nápisem ve smyslu kritizujícím slowfashion, zerowaste a recyklaci. Dobře, pokud se slowfashion a zerowaste nesouhlasí (což určitě nesouhlasí), tak je to jejich věc a neřešila bych to. Ale pokud si tohle napíšou na tašku a pak pořádají workshop na téma zerowaste, slowfashion a recyklace, tak se mi jejich přetvářka a především klamání zákazníků ani trochu nezamlouvají. A právě i to je důvod, proč dávám přednost second handům - tam vám nikdo nelže a nikdo si na nic nehraje jen proto, aby se svezl po aktuálním trendu.

Není to však jediná věc, která mi díky nákupům oblečení z druhé ruky změnila pohled na oblečení a nákupy. Co mi second handy daly, je určitý styl. Je spousta módních trendů, kterým také propadnu, ale všeho moc škodí a jakmile vidím jednu věc na deseti lidech na ulici, kolem kterých projdu během pěti minut, pak pro mě takový trend ztrácí smysl. Letos jsem si zamilovala proutěné tašky a koše. Chtěla jsem si nějaký koupit, ale zvolila jsem jistou taktiku, jak si trend ohmatat a jak případně ušetřit - počkat. Počkat, jestli se trend přežene rychle, jestli poblázní tolik lidí, že pro mě ztratí význam, a počkat i na to, zdali se mi bude líbit i za týden, za dva, za měsíc. Ještě, že jsem tak učinila! Během chvíle byly proutěné tašky k vidění všude. V každém obchodě, u téměř každé ženy. Proti těmto taškám nic nemám, jsou opravdu nádherné, ale ten velký zájem o ně je pro mě alarmem k tomu, že ji nepotřebuju. Vážím si víc kousků, které jsou originální a unikátní. A to second handy nabízejí. Těžko v oblečení zakoupeném v sekáči potkám na ulici dalších deset lidí. A to mě baví! Dá se tedy říct, že nad oblečením uvažuju úplně jinak než dřív. Díky second handům a šití jsem se začala zajímat o to, jak oděvy vznikají. O to, jak, kde a kdo je šije, o textilní odpad apod. K tomuto tématu můžu doporučit knížku Příběh skříně od Veroniky Blabla Hubkové. Rozhodně zajímavé čtení, které člověka obohatí. Second handy mě také přesvědčily o tom, že jsem se zmýlila ve svých představách o sortimentu těchto obchodů. Myslívala jsem si, že v second handech jsou jen nepoužitelné, otrhané, ošklivé a obrovské věci, které bych na sebe v životě neoblékla. Už tolikrát jsem se přesvědčila o tom, že to tak není. Jasným příkladem krásného kousku zakoupeného v second handu je i tento overal. Není boží? Zbožňuju ho!

overal - second hand | boty - Birkenstock | taška - second hand + Hubert

ZANECHAT KOMENTÁŘ

  1. Já sekáče miluju. Vždycky tam najdu něco, co nikdo další mít nebude. dají se za super ceny najít i nové kousky a jeden obzvláště miluji v ostravě, bohužel to mám přes celou republiku no. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím! :) Najít si něco, co bude opravdu "jen moje" je prostě super! :)

      Vymazat
  2. Krásný článek :) Já second handy vnímám hodně podobně, dávám jim přednost před běžnými řetězci, ale zároveň to neberu tak, že si v řetězci nemůžu nic koupit, ale tyto nákupy se snažím eleminovat na minimum. Právě tím, že nikdy nemám jistotu, že to, co sháním, zrovna v second handu opravdu najdu, tak se snažím myslet dopředu a třeba svetry v nich sháním už od léta :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! Jako bys mi mluvila z duše :). Pod Tvůj komentář bych se hned podepsala! :)

      Vymazat
  3. Ze začátku jsme v sekáčích nakoupila i věci, které jsem nakonec nenosila, jen proto, že byly levné... postupně jsem přešla na kabelky vyráběné ručně v ČR, pořídila jsem si pár kvalitních kousků, které vydrží (boty, bundy, dva kožené pásky https://www.opaskyjurca.cz/). Ostatní věci nakoupím v sekáči a postupně jsem si pořídila spíš základní a dobře kombinovatelné kousky. Občas koupím ve výprodeji nějaké základní trička (nejlépe v biobavlně), protože zatímco pěkné halenky a košile se dají sehnat v sekáčích, obyčejná trička mi přijde, že jsou v sekáčích jen sežvýkaná a sepraná. Poslední dobou narážím na úžasné kousky za 30-60 Kč, přitom jsou to skoro nenošené věci značek jako LOGG, s.Oliver atp., kvalitně ušité a ve velmi dobrém stavu... když jdu do jakéhokoliv obchodu, tak odejdu otrávená z kvality i cen. A trička si vyřeším po svém... v úterý nám s kamarádkou začíná kurz šití pro začátečníky. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Sekáče miluji, ale nad nákupy v řetězcích zase tolik nepřemýšlím, není mi úplně jedno, co se děje, ale většinou vše beru tak nějak řekněmě flegmaticky... :) Jinak s tím, co píšeš o sekáčích souhlasím. O secondhandech teď psala pěkný článek Domča z anotherdominika. Tak mrkni, jestli jsi neviděla. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  5. Toto šaty jsou krásné :)

    OdpovědětVymazat