01.11.18

MÉNĚ STRESU, VÍC RADOSTI


Stres je součástí našeho života. Žít zcela bez něj je pravděpodobně nemožné. Každý s ním bojujeme. Někdo častěji než jiní. A každý kočírování stresu provádíme jinými způsoby. Největší stresové situace, se kterými jsem se prozatím setkala, vznikaly vždy ve škole. Jsem mladá (i když se tak mnohdy necítím, haha), a tak jsem zatím naštěstí nemusela bojovat s většími problémy. Netvrdím, že je můj život růžový a že jsem se ve stresových situacích nevyskytla. Jen mohou být moje stresy miniaturní oproti stresům spojeným například s nedostatkem financí, úmrtím někoho blízkého apod... Snad jsem teď nerozpohybovala vesmír a život mi nyní neuštědří velkou ránu, když jsem si dovolila tohle napsat :)...

Ve škole jsem se stresovala kvůli pitomostem... Bohužel jsem svoje myšlení a strach nedokázala krotit. Jsem člověk, který je spíš uzavřený do sebe a který tak úplně netouží po společnosti lidí. Ba naopak, velké množství lidí mě stresuje. Necítím se mezi spoustou lidí komfortně. A nejméně komfortně se cítím, mám-li před lidmi veřejně mluvit. Je jedno, kolik posluchačů mám, vždy se v takových situacích rozklepu a nedokážu se uklidnit. Přitom mi mozek říká "Proč? Čeho se bojíš? Vždyť o nic nejde.", ale málokdy si jeho slova dokážu vzít k srdci. S maturitou se dostavil další stres - udělám to nebo ne? Ani nástup na vysokou školu pro mě nebyl ničím bezproblémovým, co se stresu týče. Noví lidé, nové prostředí i nové učení mě stresovalo. Ale všechno zlé je k něčemu dobré a nakonec mě právě vysoká škola naučila se tolik nestresovat. Ze začátku studia jsem přicházela na každou zkoušku vystresovaná, rozklepaná a s prázdným žaludkem, neboť jsem už den před zkouškou byla na nervy takovým způsobem, že jsem nedokázala nic pozřít. Takže z mých nervů se občas vyklubaly problémy s nemožností najíst se. 

Na zbytečný stres a jeho nepříznivé účinky nejen na pleť, ale i celkově na tělo a mysl poukazuje Weleda svým projektem #vicradosti. Ráda bych tímto jejich myšlenky podpořila, neboť i já mám nějaké zbytečné stresy, kterých bych se ráda zbavila, aby neškodily mé pleti ani mému myšlení.


Jak bojuju se stresem

ŠIJU


Od doby, co jsem našla zalíbení v šití, ve chvílích špatné nálady a stresu usedám za šicí stroj. Je pravdou, že i šití může být někdy stresující. I přesto mi dokáže v boji proti stresu pomoci. Jakmile člověk zasedne k šicímu stroji a začne svoje představy (o novém oblečení) pomocí jehly a nitě realizovat, mozek nemá šanci myslet na nic jiného. A tak se za strojem soustředím jen na to, na co aktuálně potřebuju a nezahlcuju si hlavu dalšími nepříjemnými myšlenkami.


ČTU


Ten pocit, že bychom před vším tím špatným a stresujícím nejradši někam utekli, známe asi všichni. Avšak vždy zjistíme, že se před problémy nedá utéct. Pokud však chci aspoň na chvíli prchnout, volím útěk do jiných světů, tedy do fiktivních příběhů spisovatelů. Před nedávnem jsem dočetla Sběratele sněhu Jana Štiftera. Rozhodla jsem se víc se zaměřit na aktuálně píšící české spisovatele a odstartovat to právě touto knížkou byla trefa do černého. V knize se proplétají a nakonec spojují tři generace, tři příběhy a osudy. Ta konečná propojenost mě doslova usadila na zadek. Panu Štifterovi za tohle dílo skládám upřímnou poklonu. A nyní se pouštím do Neptunovy jeskyně z pera dalšího českého spisovatele, Marka Tomana. Jaká četba vás dokáže odpoutat od stresu?


PROCHÁZÍM SE


Říká se, že na vzduchu si člověk vyčistí hlavu. Pro mě to platí tak napůl. Pokud se něčím stresuju a trápím, pak jdu ven, nejlépe do přírody, za účelem, abych si srovnala myšlenky. Mnohdy si hlavu nevyčistím, ba naopak ji nechám automaticky pracovat a dovolím ji zaplavit mě těmi nepříjemnými myšlenkami. Občas se v tom potřebuju doslova utopit. Po tomhle topení přijde úleva a já si uvědomím, že nic, co mě trápí, není tak hrozné, abych se tím musela tolik stresovat.


Jak jsem již zmiňovala, proti stresu a především na regeneraci a zklidnění působí mandlová péče Weledy, která se skládá z celkem sedmi produktů oděných do světlounce růžových kabátků. Na microsite zaměřené na stres a mandlovou řadou se dozvíte spoustu zajímavých informací o tom, jak stres působí na naši pleť i to, jak o pleť při stresových situacích správně pečovat, a dokonce se tam dočtete i o obličejové józe či mindfulness, které dokáží odreagovat.


A navíc se můžete zapojit do konce listopadu do jejich výzvy s názvem #vícradosti a vyhrát balíčky mandlové řady Weledy. Do výzvy se lze zapojit zcela jednoduše - stačí sledovat Instagram a Facebook Weledy, nahrát veřejně selfíčko s hashtagem #vicradosti a k fotce připsat, jakého zbytečného stresu jste se rozhodli zbavit. Výherců kompletního balíčku mandlové péče o pleť a tělo bude celkem 30! Pro inspiraci se můžete podívat na mou fotku na Instagramu, kterou jsem se do výzvy zapojila. Více se dočtete na jejich microsite - mandle.weleda.cz


,,Taky se občas stresujete kvůli zbytečnostem? Přesně to je hlavním tématem weledí výzvy, do které se tímto ráda zapojuju. Se zbytečným stresem je potřeba zatočit, že? Já s jedním z nich bojovala dlooouho. Na vysoké mě dostihl nejvíc. Stresovala jsem se kvůli každé zkoušce, kvůli každému referátu a v podstatě jakémukoli vyjádření před lidmi. Dokázala jsem se svým (příšerným) myšlením přivést až do nepříjemných situacích, kdy jsem nejedla a bylo mi věčně zle... Přitom jsem si tolikrát položila otázku, proč to dělám, proč si sama přidělávám tak zbytečné starosti. Vždyť se člověku můžou stát podstatně horší věci než je neodborné a ukoktané přednesení svých tezí a (ne)vědomostí před lidmi. Pak nastal den, kdy se to ve mně všechno zlomilo a já se na všechno tohle vykašlala. Nevím jak. Netuším, jak se stalo, že jsem najednou tohle všechno dokázala hodit za hlavu a přijít do školy s klidnou hlavou. Ale stalo se, díky bohu! Zapojte se i vy do výzvy #vicradosti s @weledacz a podělte se o své příběhy zahrnující zbytečný stres, kterého jste se rozhodli zbavit. 30 z nás, kteří nahrají svou fotku společně s textem o svém zbytečném stresu (+ #vicradosti), vyhraje balíčky s mandlovou řadou, která mimochodem božsky voní."


Mandlová péče Weledy pečuje o citlivou pokožku, regeneruje ji a zklidňuje. Ihned po nanesení přípravků pokožku zklidňuje, obnovuje její rovnováhu a přirozenou ochrannou funkci, posiluje lipidovou vrstvu pokožky a ochraňuje ji před ztrátou vody. Pro složení mandlové péče byly pečlivě vybrány přírodní složky zmírňující podráždění. Obsahuje zdroj vitamínu E, tedy známého antioxidantu, který je známý pro své účinky v podobě zpomalení procesu stárnutí. Velkým plusem složení řady je BIO mandlový olej z ekologického zemědělství. Mandle je pro pokožku velmi přínosnou složkou, neboť ji perfektně chrání. Mandlový olej je lehký, jemný a bohatý na nenasycené mastné kyseliny. Díky tomu je ideální právě pro citlivou pokožku nebo i k ochraně pokožky těch nejmenších.


Mandlová péče je složena z pleťového krému, hydratačního krému, čisticího mléka, pleťového oleje, sprchového krému, krému na ruce a tělového mléka. Jako první mě velmi zaujalo tělové mléko, i přestože tělová mléka používám minimálně. Pokožka je po aplikaci tak sametově jemňoučká, že se toho nemůžu nabažit. Pleťový olejíček jakožto výživná a regenerační péče pro pleť je velmi lehounký a na obličeji není takřka cítit, což já osobně maximálně oceňuju. Navíc se skvěle hodí i pro odstranění make upu. I čisticí mléko mě zaujalo. A to především svou smetanově jemnou konzistencí, která je k pokožce šetrná. Momentálně v chladnějším období, kdy se moje pleť vzpamatovává z ochlazení, mi sada zaměřena na citlivou pleť vyhovuje, protože příjemně zklidňuje podráždění i ze šlehání chladného větru.



Jak bojujete se stresem vy a jakého zbytečného stresu jste se zbavili?

ZANECHAT KOMENTÁŘ

  1. Tak tenhle článek mi přišel vhod ♥ Momentálně se stresuju kvůli všemu- škola, bakalářka, není čas na to, co bych chtěla děla, atd.
    Se stresem mi pomáhá sport :)
    P.S. Chtěla jsem se zeptat ohledně tvých šitých sukní, pokud tedy ještě budou? :)
    A upravuješ gumu individuálně nebo máš nějaké one size? Kolik cm v pase případně? Abych se do ní vešla :D

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný článek :) Já většinou něco dělám, ale je mi úplně jedno co, jednoduše něco. A to mi tak nějak stačí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Utekla dlouhá doba co jsem tvůj blog nenavštívila a koukám na to, jak ti pořádně vyrostli vlasy
    :-D Hrozně se mi líbí tvoje fotky, ta s těmi labutěmi je fakt top. Já se ve svém životě upřímně moc nestresuji, snažím se. Vždycky si říkám, vždyť o nic nejde a řeknu si, že jiní jsou na tom daleko hůř.

    Blueberry Pink

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní30.08.22 9:19

    Přesně o nadpisu tvého článku je vždycky moje dovolená. Při jejím plánování se utápím ve spoustě stresu a určitě by to mohlo ulehčit třeba využití nějakých vychytávek, teď rychle jsem si vzpomněla na toto. Osobně bych to nejspíše nevyužila, protože v poslední době více než létání do cizích zemí poznávám krásy naší vlasti, ale je to uvedeno pro příklad, co mám na mysli. A na dovolené si naopak místo stresu užívám spousty radosti a štěstí, a to zdaleka ne jen z odpočinku :)

    OdpovědětVymazat