08.06.19

PUTOVÁNÍ PO ZAHRANIČNÍCH SECOND HANDECH: BUDAPEŠŤ


Budapešť, město guláše a lázní, nabízí vyžití ve spoustě směrech. Hlavní město Maďarska má své kouzlo nejen díky překrásným místům v podobě Rybářské bašty, Budínského hradu, Náměstí Hrdinů nebo baziliky svatého Štěpána. Ve slow fashion kruzích je Budapešť vyhlášená velkým množstvím second handů a zajímavých butiků. Zavítat do některého ze second handů při poznávání Budapešti by měl každý příznivce pomalé módy. Výběr je velký, ceny jsou ve většině případů nízké a zboží v dobrém stavu. Jasně dominantními second handy, co se množství obchodů týče, jsou obchody Cream a Háda. Na ně narazíte prakticky na každém rohu města. Často v budapešťských second handech visí oblečení značek Topshop, Mango a New Look. Všechny kousky těchto značek zakoupíte za nízké ceny. Pokud však toužíte po luxusu a značky zmíněných obchodních řetězců vás nechávají chladnými, vyberete si hned v několika buticích ze značek Dior, Armani, Hugo Boss, Chanel a další.



Cream
Adresy: Budapest, Rákóczi út 36, 1072 Maďarsko / Budapest, Teréz krt. 27, 1067 Maďarsko / Budapest, Vámház krt. 15, 1093 Maďarsko / Budapest, Corvin köz, 1082 Maďarsko / Budapest, Károly krt. 14, 1052 Maďarsko / Budapest, Nyugati téri aluljáró, 1062 Maďarsko 

Jak už bylo zmíněno, na každém rohu Budapešti narazíte na second handy s názvem Cream. Jedná se o větší obchody, které svým vzhledem, velikostí prostor i uspořádáním oblečení připomínají naše second handy Textile house. Podobnost uspořádání oblečení je v řazení kousků podle barev. Můžete tak snadno zamířit ke koutku svých oblíbených barev a neztrácet čas prohlížením dalších věcí, které byste si nekoupili už z důvodu nevhodné barvy. Výběr zde je opravdu pestrý a ceny se pohybují v nízkých částkách. Nakoupila jsem zde šortky značky Mango za 109 Kč a tílko za 106 Kč. A nakoupíte i levněji ve dnech akcí. Tím klesání cen nekončí. Můžete nakoupit za hubičku v jejich Cream outletu, kde se ceny pohybují v desítkách korun. Ten najdete na adrese Budapest, Rákóczi út 61, 1081 Maďarsko.




Háda
Adresy: Budapest, Rákóczi út 68, 1074 Maďarsko / Budapest, Nagymező u., 1065 Maďarsko / Budapest, Üllői út 115b, 1091 Maďarsko / Budapest, Corvin Plaza -1st Floor, Kisfaludy u., 1082 Maďarsko / Budapest, Thököly út 9, 1076 Maďarsko

Second handy Háda rovněž nabízejí velké množství oblečení v několika patrech jako Cream. I tento řetězec second handů je velmi podobný našemu Textile House. Oproti Creamu jsou ceny za oblečení z druhé ruky o něco vyšší. Zakoupila jsem zde šaty a volné kalhoty v přepočtu za cenu 237 Kč za kus. Právě tato cena se objevovala na většině oblečení. Zboží v Háda second handu sice není seřazeno dle barev či velikostí, ale i přesto si oděvy úhledně pověšené na ramínkách zákazník snadno prohlédne. Obchod je rozdělen na dámský, pánský a dětský sortiment. Rovněž jako Cream rozhodně stojí za návštěvu, neboť výběr je opravdu velký a šance na ulovení pěkného kousku vysoká.


Humana second hand
Adresy: Budapest, Károly krt. 8, 1052 Maďarsko / Budapest, Ferenc krt. 25, 1094 Maďarsko / Budapest, Árpád út 112, 1042 Maďarsko

Humana second hand, který naleznete například v Německu či Rakousku, si našel své místečko i v Maďarsku. Vintage styl je viditelný nejen na oděvech z druhé ruky, ale i na výzdobě obchodu, kde hlavní dominantu tvoří stěna zdobená gramofonovými deskami a retro nábytkem. Z velkého výběru oblečení, bot i doplňků si vybere každý, kdo propadl kouzlu vintage. Ceny se různí díky častým akcím. Obecně však lze říci, že za hubičku v Humaně nenakoupíte, ale ani se nemusíte bát, že by vaše peněženka ronila slzy.


Second hand butik & Retrock designer vintage store
Adresa: Budapest, Anker köz 2-4, 1061 Maďarsko

Velice zajímavým obchůdkem poblíž Budapest Eye je Second hand butik & Retrock designer vintage store, který (jak už název napovídá) je rozdělen na dvě části, z nichž jedna nabízí zboží z druhé ruky a druhá nové unikátní kousky mladých návrhářů z celého světa. V sekci Retrock tak najdete kousky lokálních tvůrců i tvůrců z Peru či Ekvádoru. Butik je díky tomu rájem pro duše prahnoucí po slow fashion. Mezi second handovými kousky jsou k vidění luxusnější značky typu Chanel, Dior, Escada, Armani, Ralph Laurent, Hugo Boss a další. Zároveň je tento stylový butik rájem Levisek. Džínových kalhot a bund značky Levi's je zde velké množství a zaplatíte za ně v přepočtu okolo tisícovky korun českých.




Szputnyik
Adresa: Budapest, Király u. 22, 1061 Maďarsko

O několik ulic opodál od Retrocku se nachází další zajímavý butik, který nabízí oblečení z druhé ruky, upcyklované oděvy i nové kousky značek Toms, Herschel nebo Fjallraven. Rovněž jako Retrock je butik překrásně vyzdoben a zboží z druhé ruky je v perfektním stavu. Od toho se odvíjejí vyšší ceny, které se rovnají cenám za nové oblečení v obchodních řetězcích typu H&M, Mango a dalším. Na zmiňované značky tu však nenarazíte.


Gardrob
Adresa: Budapest, Király u. 42, 1061 Maďarsko

Dáváte-li přednost malým obchůdkům, protože vás prohlížení zboží ve velkých prostorách nudí, pak je second hand Gardrob přesně pro vás. Menší plocha však není omezující a i v malém obchodě lze skvěle nakoupit. Za kus v Gardrob second handu zaplatíte průměrně nějakých 250 Kč. Zajímavostí je velké množství nabízené obuvi, která je v naprosto perfektním stavu.


Hagor - Női Használtruha
Adresa: Budapest, Teréz krt. 7, 1066 Maďarsko

Další menší second hand se nachází poblíž stanice metra Oktogon nabízí krásné kousky za dobré ceny. Během mé návštěvy bylo na výběr především z velkého množství šatů, sukní a košil, které nejsou nijak výstřední, ani ve vintage stylu, zkrátka jakési ,,běžné" oblečení, v němž se cítí dobře každý druhý. Opět platí, že kousky nestojí dvacetikorunu, ale ani nejsou drahé. Hagor second hand by se tak dal označit za zlatou střední cestu v nakupování zboží z druhé ruky. A jeho výloha patří k jedněm z nejzajímavějším na celé ulici.



Jajcica
Adresa: Budapest, Szondi u. 58, 1063 Maďarsko

Pro odvážnější kousky zavítejte do second handu Jajcica nacházejícího se nedaleko Náměstí Hrdinů a Vajdahunyadského hradu. V tomto obchodě naleznete kostýmy, motorkářské oděvy a kontroverznější oblečení. Mimo to je Jajcica dalším rájem Levisek. Ohromné množství džínových kalhot a bund Levi's nadchne každého milovníka této značky. V Jajcice platíte za originalitu, neboť kousky, které zde naleznete, v jiném second handu po Budapešti nenajdete, a proto jsou ceny poněkud vyšší.



A nakonec bych vám ráda představila kousky, které jsem v budapešťských second handech ulovila. Úspěchu jsem se dočkala v prvních dvou zmiňovaných second handech - Cream a Háda. V obou obchodech jsem strávila spoustu času, neboť na prohlédnutí veškerého zboží v několikapatrových obchodech pět minut nestačí. Prvním úlovkem byly černé džínové šortky značky Mango zakoupené v Creamu za 109 Kč. O několik metrů dál jsem narazila na něžné bílé tílko s madeirovým vzorem v horní části. Za něj jsem zaplatila v přepočtu zhruba 106 Kč. Jeden z obchodů Háda mě okouzlil hned několika kousky. Vyzkoušela jsem si zde celkem pět kusů oblečení, z nichž jsem tři musela vrátit kvůli špatně padnoucí velikosti. Květované šaty a volné kalhoty značky Topshop jsem si však hrdě odnesla a zaplatila za ně 237 Kč za kus. Všechny zakoupené kousky z druhé ruky jsou v perfektním stavu a nemají žádné známky poškození.


ZANECHAT KOMENTÁŘ

  1. Super článek, děkuju za tipy! Ukládám si je, až budu někdy v budoucnu navštěvovat Budapešť :)
    A ty kousky, co si koupila jsou nádherný! Hlavně ten poslední outfit. To je přesně můj styl <3

    OdpovědětVymazat
  2. Wau tak tento článok je naozaj super. Ja mám osobne secondhandy rada a rada ich aj navštevujem. Avšak, tu v okolí som nenašla veľmi veľa pekných vecí ako ty! Tie šedé nohavice sú krásne. ♥

    Blog of Sunflower ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Musím říct, že u nás jsou některé sekáče pěkný, ale tyhle vypadají už pomalu jak nějaký butiky. :) Moc pěkný nápad na článek.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  4. V Budapešti jsem byla minulý rok, ale že by mě napadlo se podívat i do nějakého sekáče? To bohužel ne.. podle fotek vypadají skvěle.. no nevadí, tak třeba příště :)

    OdpovědětVymazat