04.12.20

PRAŽSKÉ DOBROČINNÉ SEKÁČE


Nákupy v second handech nepředstavují jen koupi oděvů za nízké ceny. Skrývá se v nich podstatně víc. Představují podporu udržitelnosti, respekt k přírodě i k lidem, kteří oblečení vyrábějí. Existují však jisté typy second handů, se kterými lze dokonce pomáhat. Tím typem jsou dobročinné second handy, které se soustřeďují na pomoc určitým skupinám lidí, zvířatům či životnímu prostředí. V Praze jich je hned několik a určitě stojí za návštěvu. Výtěžky z prodejů tyto second handy posílají například na pomoc mládeži, seniorům, drogově závislým nebo svou činností nabízejí pracovní místa lidem, kteří mají problém začlenit se do společnosti nebo lidem s hendikepem. A pokud nejste z Prahy, nemusíte věšet hlavu, většina z níže zmíněných obchodů funguje i online!


DOBRÝ SKUTEK
Adresa: Jugoslávských partyzánů 36, Praha 6

Nedaleko Vítězného náměstí v Dejvicích se nachází menší velmi sympatický second hand s ještě sympatičtější dobročinnou činností. Výdělky z nákupů v tomto výběrovém second handu putují na pomoc zvířatům a životnímu prostředí. Každý měsíc je ve znamení pomoci jedné konkrétní organizaci. Mezi podpořené organizace patří například Save the whales nebo Slepice v nouzi. Obchod provozuje milá stylistka, která díky svým zkušenostem do svého second handu vybírá skvělé oděvní kousky. Jeden ze stojanů na tento fakt poukazuje a nese označení ,,top zboží dle stylistky". Výběr se skládá především z dámského oblečení nejrůznějších velikostí, velkého množství bot, kabelek, dále knih či nádobí. Nechybí ani stojan s pánskými oděvy. Ceny jsou poměrně nízké a průměrně se pohybují kolem 100 Kč za kus. Obchod zároveň přijímá darované věci.


SUE RYDER
Adresy: Štěpánská 53, Praha 1 / Ke Karlovu 10, Praha 2 / Italská 23, Praha 2 / Koulova 2, Praha 6 / Heřmanova 596/59, Praha 7 / Kodaňská 582/39, Praha 10

Nezisková organizace Sue Ryder se sloganem ,,darujte šanci na důstojné stáří" se soustředí na péči o seniory. Zákazník svým nákupem v Sue Ryder dobročinných second handech přispívá na služby pro seniory, mezi něž patří poradna, osobní asistence, provoz domova pro seniory či půjčovna kompenzačních pomůcek. Organizaci je možné podpořit nejen nákup v second handu, ale i návštěvou restaurace v Michelském dvoře. Obchody jsou pěkně zařízené, vždy perfektně uklizené a působí příjemný dojmem. Nabízený sortiment je jak dámský, pánský, tak dětský. K prodeji jsou i boty, módní doplňky v podobě kabelek či pásků, bižuterie nebo knihy. Ceny jsou víc než přátelské, a tak rovněž jako v případě Dobrého skutku je možné zde nakoupit zhruba za 100 Kč za kus.


PRAHA THRIFT STORE
Adresy: Budečská 893/13, Praha 2 / Dukelských hrdinů 21, Praha 7

Skutečně velký výběr second handového zboží nabízí Praha Thrift Store, který má otevřené celkem dva obchody v hlavním městě. V ohromné hale jsou k dostání oděvy dámské, pánské i dětské, dále obuv, módní doplňky, tašky, knihy, CD i DVD, potřeby do domácnosti, elektronika i potřeby pro sport či camping. Ceny se liší, avšak v obecné rovině jsou přijatelné. Dobročinnost tohoto obchodu spočívá v podpoře tří skupin - matky s dětmi, bezdomovci a ochrana životního prostředí. Je možné tento second hand podporovat nejen nákupem, ale i dárcovstvím zachovalého oblečení, nábytku, elektroniky, domácích potřeb a dalšího. Takže ať už zde nakoupíte, nebo do obchodu něco darujete, neustále pomáháte.


CESTA DOMŮ
Adresy: Bubenská 3, Praha 7 / Bělohorská 90, Praha 6

Dobrý pocit z nákupu a z pomoci si můžete odnést i z dobročinných obchodů Cesta domů. Jeden stojí v blízkosti stanice metra Vltavská, druhý na Břevnově. Second handového zboží je k dostání spíše menší množství, ale i tak stojí za zmínku. Větší část nabízeného sortimentu pak tvoří velmi zajímavé autorské výrobky, za jejichž tvorbou stojí čeští spisovatelé, výtvarníci a designéři, dekorace, dárkové předměty či domácí potřeby. Tato nezisková organizace poskytuje zdravotní a sociální služby. Hlavním cílem Cesty domů je umožnění dobré péče lidem na konci života a jejich blízkým. Poskytují poradenství a širokou nabídku kompenzačních pomůcek, provozují Domácí hospic a mobilní ambulanci.


RESTART SHOP
Adresy: Biskupská 1, Praha 1 / Komunardů 14, Praha 7

Nakoupit levně a zároveň přispět na dobrou věc lze v Restart shopech, které nabízejí jak oděvy, tak boty, doplňky i domácí potřeby. Stejně jako u většiny zmíněných dobročinných second handů přijímá i prodává darované věci. V Restart shopu dávají šanci mladým lidem, kteří se nacházejí v obtížné životní situaci. Cílovými skupinami jsou lidé bez přístřeší, dlouhodobě nezaměstnaní, příslušníci etnických menšin, osoby se záznamem v trestním rejstříku, lidé s nedokončeným vzděláním, osoby ohrožené závislostmi. Těmto lidem Restart shop nabízí určité pracovní zázemí, díky čemuž se učí komunikaci a zodpovědnosti. A tak jsou tyto obchody nejen místem nákupu a prodeje, ale i místem, které nabízí sociální učení. Peníze z prodejů si posléze nacházejí své místo ve službách pro mládež.


PŘESTUPNÍ STANICE
Adresy: Chelčického 17, Praha 3 / Opatovická 7, Praha 1

Přestupní stanice je krásný obchůdek, jehož hlavním cílem je poskytnout práci lidem bez domova. Druhou šanci na tomto místě nedostává jen oblečení, ale i lidské duše, které touží po znovuzačlenění do společnosti a po zodpovědném životě. Nákupem dámského i pánského oblečení, doplňků a knih podporujete lidi, kteří si prošli nelehkými situacemi. Ceny zboží jsou oproti jiným zmíněným dobročinným second handům o trochu vyšší, ale i přesto stále přátelské. Velmi pěkně zařízený prostor slouží nejen k nákupu zboží z druhé ruky, ale i k workshopům, různým setkáváním nebo jen k odpočinku u knihy.


COMEBACK
Adresa: Rokycanova 923/10, Praha 3

V blízkosti Přestupní stanice na Žižkově se nachází další dobročinný second hand - Comeback. Jedná se o obchod s darovaným oblečením, který podporuje resocializaci uživatelů drog. Zákazník svým nákupem tedy přispívá na pomoc osobám ohroženým závislostí a na podporu fungování veřejně prospěšných aktivit, které o tuto skupinu lidí pečují. Takže stejně jako v případě Přestupní stanice dává tento podnik druhou šanci oblečení i lidem. V pěkně upraveném obchůdku je k dispozici dámské i pánské oblečení, bytové doplňky, kabelky a další. A je možné zde nakoupit opravdu levně díky takzvané Kouzelné truhle, v níž zákazník najde zboží za 20 Kč za kus.  


MOMENT
Adresa: Blanická 1, Praha 2

Když se řekne ,,dobročinných second hand", spousta lidí si vybaví Moment. Ten bezesporu patří k nejznámějším obchodům tohoto typu. A není divu. Zapojuje lidi do pomoci neziskovým organizacím a zároveň vytváří prostor pro udržitelné odívání. Obchod funguje na principu dárcovství, takže každý, kdo má plnou skříň, může Momentu pomoci. Výtěžky z prodejů míří k různým organizacím, které podporují jak lidi, tak zvířata. Podporují například organizaci zabývající se pomocí rodinám, kterým se narodilo dítě se zrakovým či kombinovaným postižením, dále přispívají platformě, jejíž cílem je ochrana životního prostředí, posílají finance i africkým dětem nebo mobilnímu hospicu.


KOLOBĚH
Adresy: Dittrichova 9, Praha 2 / Nuselská 70, Praha 4 

Menší charitativní obchůdek Koloběh, jehož dominantou je dřevěný dekor, nabízí pracovní místa lidem s tělesným postižením. Jako v předchozích případech jsou zde nabízeny darované věci, mezi něž patří dámské, pánské i dětské oděvy, hračky, boty, domácí oblečení, knihy. Veškerý sortiment se skládá ze zboží, které bylo získáno darem buďto od jednotlivců nebo sbírkou. Ceny jsou velmi nízké a sortiment ve skvělém stavu, takže se zde dá nakoupit dobré zboží velmi výhodně.


HVĚZDNÝ BAZAR
Adresy: Sokolovská 128, Praha 8 / Jungmannova 7, Praha 1

Jestli je nějaký dobročinný second hand v Praze nejkrásnější, pak je to bezpochyby Hvězdný bazar na Karlíně. Jeho existence tu započala poměrně nedávno, ale i za tu krátkou dobu dokázal oslovit spoustu lidí. Tento výběrový second hand slouží jako tréninkové pracoviště pro vozíčkáře po poranění míchy. Zaměstnanci jsou tedy lidé s hendikepem a výtěžky z prodejů putují na provoz a rozvoj obchodu či do vzdělávání a podpory zaměstnaných vozíčkářů. Svým působením Hvězdný bazar nepodporuje jen udržitelnou módu a vozíčkáře, ale i lokální výrobky, a tak vedle zboží z druhé ruky lze zde nakoupit knihy či limonády lokálních výrobců a tvůrců. V porovnání s jinými dobročinnými second handy v Praze se zde návštěvník setká s vyššími cenami než u jiných, avšak s milou obsluhou a především úžasnou atmosférou podtrženou dokonalým designem.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

  1. Second handy miluju a moc ráda do nich chodím, když jsem ještě studovala v Praze, tak jsem chodila do Momentu, který je také jediným sekáčem, který z těchto znám :) Těším se, že až příště budu v Praze, tak třeba objevím i některý z těchto :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Sekáče mám moc ráda, ale bohužel mi přijde, že nikdy nemám štěstí na pěkné kousky. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek. Jen škoda, že do Prahy do sekáčů nejezdím :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat