26.04.17

JAK JSEM POZNALA HUBERTA


Hubert - urostlý a sympatický jinoch, který se pyšní ostrostí a jemností zároveň. Jeho nejobdivuhodnějšími vlastnostmi jsou kreativita a šikovnost. Poznala jsem ho teprve před pár dny, ale i za tak krátkou dobu jsme se velmi sblížili. Naše zprvu krátké konverzace plné strachu přerostly v dlouhé rozmluvy. Hubert je skvělý, velmi si rozumíme a naše společné chvilky jsou rozhodně radostné.

A teď vážně. Hubert je šicí stroj. V posledním článku Úvah nad vínkem jsem se zmínila o mé nespokojenosti vůči nejznámější blogerské komunitě. Tento článek s názvem Den, kdy jsem přestala sledovat spoustu blogerek, se stal počátkem mé menší proměny. Jak už jsem ve zmiňovaném článku psala, nudí mě nulová originalita lidí, které jsem doposud sledovala. Během prohlížení Instagramu jsem viděla jeden kousek oblečení na dvaceti holkách - z jednoho totožného obchodu, ve stejné barvě, pravděpodobně jen velikost se měnila. Nevidím problém v nošení trendových věcí. Pokud někde zahlédnu jeden střih od různých prodejců a v různých provedeních, nevidím na tom nic špatného. Ale opravdu jedna a ta samá věc na milionech lidí mě přestává inspirovat. Zároveň mě hodně rozčilují ceny v obchodních řetězcích. Mnohdy mám pocit, že se mi prodejci vysmívají... Zaplatit například 900 Kč za obyčejné tričko je pro mě nesmysl. Zaplatit 1600 Kč za obyčejné letní šaty je pro mě rovněž nesmysl. Z toho důvodu nakupuju zpravidla ve výprodejích. Dlouho jsem snila o tom, že si takové krásné kousky dokážu vytvořit sama. Nikdy dřív jsem se k tomu nedokopala. Až teď mě osvítil tvořivý duch. A proto jsem se rozhodla koupit si šicí stroj a naučit se šít. Chci tím do svého šatníku vnést jak originální kousky, tak i klasické kousky, které jsou k vidění v obchodech, pouze za nižší ceny. Prozatím jsou to všechno jen sny. Realizace snů budu během na delší trať. Uvidíme, jestli z toho nakonec opravdu něco vznikne, nebo jestli se stáhnu (což doufám, že nenastane!).

Jsem strašně vděčná za to, že se mám na koho obrátit. Zmínila jsem se o šití před tetou, která se naučila na šicím stroji už před pár lety. Jakmile se o mých plánech dozvěděla, rozhodla se podat mi pomocnou ruku. A tak vzniklo první dílo - šaty s odhalenými rameny. Hlavní tvůrkyní je teta, já pouze přinesla potřebné materiály, pomáhala při vyměřování, při celé přípravě před šitím. A hlavně jsem se snažila pochytit co nejvíce informací! Tento styl šatů naleznete v nejrůznějších obchodech a jejich ceny se pohybují zhruba od 599 Kč výš (*pozn.). Šaty, které jsme s tetou spíchly, vycházejí se všemi potřebnými věcmi na 190 Kč. Takže rozdíl jako blázen.

*Během prohlížení eshopů a kamenných obchodů jsem narazila na několik podobných šatů za zcela odlišné ceny. Pro ukázku přidávám několik odkazů. V podstatě stejné šaty, pouze v modré barvě nabízí Zoot za 559 Kč - můžete se podívat zde. A to je jedna z levnějších variant. Najdete u nich další, za které zaplatíte více jak 2000 Kč - zde. Dalším příkladem je H&M, které k šatům přidalo ramínka a gumu v pase, účtuje si za ně 1299 Kč - zde. I můj oblíbený obchod, Stradivarius, takové šatičky nabízí, cena je 599 Kč - zde. Oproti 190 Kč je to vážně velký rozdíl, že?


O pár dní později jsem si objednala Huberta a vrhla se na šití. Dopadlo to katastrofálně, což se dalo očekávat. Nikdy dřív jsem nic nešila. Ale věřím, že postupným zjišťováním co a jak funguje, cvikem a trpělivostí se zlepším. Pro začátek pravděpodobně začnu s přešíváním starých věcí, na nichž se budu učit.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

  1. Vzhledem k tomu, že šít neumím a ani moc mě šicí stroj neláká, originální kousky mám pouze ze second handů, občas se tam dá něco skvělé najít, co "nikdo" nemá... kámoška nedávno začala šít ručně a teď si nechala opravit stroj po mamce a musím říct, že i když jsem věděla, že věci ušité ručně jsou jiné, netušila jsem, jak moc dokážou být originální.:) Snad se ti bude dařit.:)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je super :) Já také nějakou dobu uvažuji, že bych se naučila šít - mamča je v tom dokonce vyučená, takže by mi pomohla, ale zatím na to nebyl ten správný čas ani nálada :)

    OdpovědětVymazat
  3. super, super a ještě jednou super :) já o tom začínám uvažovat od chvíle, kdy začala šít Tessie, možná i dřív, ale pořád nevím, který šicí stroj by pro mě byl adekvátní a tak nějak nevím, s kým se poradit. Bojím se, že koupím nějaký, který bude zbytečně předražený a naopak třeba bude špatný.. nevím :) Koukám, že Hubert je značky Singer. Jaký je to typ, prosím? :)

    OdpovědětVymazat
  4. Are you looking for free Facebook Followers & Likes?
    Did you know that you can get these ON AUTO-PILOT & ABSOLUTELY FOR FREE by registering on Like 4 Like?

    OdpovědětVymazat