22.05.19

JAK JSEM ŠILA MINIMALISTICKÉ MADEIROVÉ ŠATY


Oblečení z různých druhů madeiry je k vidění ve spoustě obchodech. Madeira je pro letošní jaro i léto jedním z hitů. Jsou z ní šity vrchní i spodní díly oblečení. Často je tento vzhledově jemný typ látky použit k šití halenek, tílek i sukní. Madeira však hezky zdobí šaty či overaly. Materiál je to vskutku lehounký, vzdušný a především pohodlný, a tak se pro všechny tyto letní oděvy hodí. Mě madeira oslovila a okouzlila už před několika měsíci, ale nechtěla jsem se nechat strhnout nadšením a koupit první madeiru, na kterou narazím, a posléze být ze své koupě nedejbože zklamaná. A tak jsem několik měsíců promýšlela, jaký kousek z ní chci ušít a po jakých vzorech toužím. Nakonec jsem narazila na ideální madeiru pro svoje šití a vytvořila z ní vzdušné šatičky v minimalistickém duchu.



Inspiraci pro šití hledám jak v časopisech Burda, které nabízejí mimo ní i střihy, na Pinterestu i v oblíbených obchodech. Dřív jsem navštěvovala obchody s oblečením za účelem nákupu. V posledním roce tam chodím za účelem čerpání inspirace. Dívám se, co se aktuálně prodává, jaké kousky se nosí, jaké se používají materiály i jak jsou dané kousky ušité. Často se zastavím u nějakého stojanu s oblečením a kochám se jistým kouskem. Prohlížím jej ze všech stran a jsem odhodlaná ke koupi. Většinou však danou věc vrátím zpět, protože usoudím, že ji zvládnu ušít. A věřte nebo nevěřte, vlastnoručně ušitého oblečení si vážíte víc a máte z něj větší radost. A o tom slowfashion je, že? :-) O přemýšlení nad nákupem, o kvalitě oblečení a především o přesvědčení, že daný oděv oblékneme víckrát než dvakrát za život. Tak jsem načerpala dostatek inspirace, prohlédla si spoustu šatů z madeiry, dlouho se zamýšlela nad střihem, pak dlouho seděla za šicím strojem, aby vznikl přesně takový kousek, který jsem si představovala. Tadá, po několika hodinách přeměřování, úpravách střihu a šití vznikly minimalistické šaty, v nichž se cítím dobře a jsem přesvědčená, že mi budou dělat radost ještě dlouho.


MATERIÁL


Pro šití těchto šatů je zapotřebí dvou materiálů. Madeira je dominantním materiálem pro moje šití. Přála jsem si madeiru se vzory květin, takže když jsem narazila na tuto konkrétní - odkaz zde, neváhala jsem, popadla ji a mířila k pokladně. Avšak tento materiál je ve většině případů hodně průsvitný, a tak je nutné sehnat si k němu i vhodnou podšívku. Mým záměrem bylo vytvoření vzdušných šatů, které budou na těle volně splývat. To jsem při výběru podšívky musela brát v potaz. Volba špatné podšívky by mohla vzhled šatů pokazit a vytvořit tak nevzhledný a neforemný oděv. Nakonec jsem dala na radu paní prodavačky v obchodě s látkami Terry moda, která mi doporučila lehounké bavlněné plátno v bílé barvě.


STŘIH


Volba střihu je pro mě tou nejsložitější záležitostí. Bývám při výběru střihu nerozhodná, a tak nakonec volím co nejjednodušší a minimalistické střihy, u kterých mám jistotu, že je zvládnu ušít a zároveň se v nich budu cítit pohodlně. U šatů z madeiry jsem původně zamýšlela zcela jiný střih než ten, který jsem zvolila. Bohužel jsem v Burdách nenašla jednoduchý střih, který jsem si vysnila, a tak jsem improvizovala a s menší pomocí Burdy si vyrobila střih vlastní. V dubnovém čísle (4/2019) Burdy Style jsem narazila na jednoduchý střih halenky, který jsem zkrátila dle své postavy tak, aby končil pod prsy. Pro spodní díl šatů jsem použila jen dva pruhy (s podšívkou čtyři) látky. I jejich šířku a délku jsem volila s přihlédnutím ke své postavě.



Ze střihu zmiňované halenky jsem použila přední i zadní díl a rukávy. Přední a zadní díly šatů jsem vytvořila jak z madeiry, tak i z bavlněného plátna, aby šaty neprosvítaly. Rukávy jsem ponechala pouze z madeiry pro ozvláštnění. Střih tedy sestává z 1 předního dílu horní části šatů z madeiry, 1 předního dílu horní části šatů z bavlněného plátna, 1 zadního dílu vrchní části šatů z madeiry, 1 zadního dílu vrchní části šatů z bavlněného plátna, ze 2 kusů rukávů z madeiry, ze 2 madeirových pruhů pro spodní část šatů a ze 2 bavlněných totožných pruhů pro spodní část šatů.


ŠITÍ


Jakmile máme střih připravený, můžeme se vrhnout na šití. Špendlíky připevníme madeirové díly k bavlněným, aby při šití zůstaly horní látka s podšívkou na svém místě. Doporučuji nechat si takto spojené všechny díly k sobě po celou dobu šití. Vyhnete se tím zbytečným komplikacím, neboť budete s látkami stále zacházet precizně a vše bude sedět tak, jak má.


Jako první sešijeme horní díly k sobě v oblasti ramen. Následuje přišití rukávů. Pak opět přispěchají na pomoc špendlíky. Po rozevření horní části oděvu (viz obrázek v koláži vlevo nahoře) rukávy snadno přichytíte k zadnímu i přednímu dílu vrchní části šatů. Jakmile budete přesvědčeni, že vše perfektně sedí, zasedněte za šicí stroj a rukávy přišijte. Vrchní díl je tímto opět o kousek blíž ke zhotovení. V tento moment zbývá zahladit výstřih, což provedeme jednoduchým založením látky nadvakrát, abychom okraj látky ukryly dovnitř a při nošení se netřepil (viz obrázek v koláži vlevo dole). Pak vrchní díl šatů na chvíli opustíme a zaměříme se na část spodní.


Po vzoru horního dílu sešpendlíme madeiru a bavlněné plátno sukně k sobě. Potom v místě, které bude splývat pod prsy, vytvoříme nařasení, kterého dosáhneme tím, že nastavíme napětí nitě na nejvyšší možné číslo. To nám umožní s látkou na niti manipulovat, a tak ji můžeme nařasit dle libosti a posléze jednoduše přišít k hornímu dílu (nařasení je viditelné na prvním obrázku pod tímto textem). Toto provedeme u předního i zadního dílu a tím budou hotové oba díly v celé své délce (viz obrázek níže pod nařasenou látkou). 


Zbývá tedy sešít celý oděv k sobě, nařasit rukávy a zahladit lem sukýnky. A to přesně v tomto pořadí. Nejprve sešijeme přední a zadní díl šatů k sobě. Je jedno, v jakém směru postupujeme (ať už od rukávů směrem k sukni nebo opačně). Jakmile máme sešito, budeme věnovat pozornost rukávům, na nichž chceme vytvořit jemné nařasení v oblasti ohybu rukou. V prvé řadě ohneme konce rukávů na požadovanou délku nařasené části a bereme v potaz, že nám část ohnuté látky musí zbývat pro vytvoření tunelu na gumu, která ono nařasení vytvoří. Tím pádem ohnutou látku sešijeme v části blíže k lokti tak, aby zbývající část látky (dlouhá podle šířky gumičky a umístěna blíže k rameni) mohla být nadvakrát ohnutá a tím vytvořila tunel pro umístění gumičky (viz obrázek níže). Při sešívání části tunelu blíže k rameni necháme nedošité místo, abychom v tomto místě mohli protáhnout gumičku. Tu připevníme k připínacímu špendlíku a jednoduše ji protáhneme tunelem. Pak gumičku sešijeme k sobě a došijeme volné místo, které posloužilo pro vstup gumičky. Díky tomuto způsobu zakončení rukávu máme rukáv mírně nařasený a zároveň zahlazený a není tak potřeba provádět zahlazování jako v oblasti výstřihu. Posledním krokem je zahlazení spodní části sukně, což provedeme po vzoru zmiňovaného výstřihu. A tadá, šaty jsou na světě!


ZANECHAT KOMENTÁŘ

  1. Nádhera! O tom, že se nějaký typ látky nazývá přímo "madeira" jsem neměla ani tušení, takže děkuji za rošíření znalostí. A obdivuju tě, že jsi šla do vlastního střihu, když se jen pokouším udělat si střih vlastní, někončí to dobře :D.

    OdpovědětVymazat
  2. Páni! Normálne žasnem! Veď sú dokonalé <3
    NORALIC

    OdpovědětVymazat
  3. Jsi fakt šikulka. Vždy se na tvoje nové výtvory těším. Závidím, že jsi tak šikovná. Na můj stroj se práší, protože se hrozně bojím, že něco pokonim:D.

    Verča ze Ztracena v Praze I Co mi dělá radost?

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jsou hezčí jak kupované, což je správně, jsi strašně šikovná, kdyby se mi tak chtělo něco takového se naučit... :)


    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  5. Tie sú prekrásne! Si moja motivácia naučiť sa šiť, ale hlavne vyšívať! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Baví mě, jak ses do toho vrhla, jak se pořád zlepšuješ... Pořád číhám, že se o nějaký kousek od tebe přihlásím. ♥ (PS. tašku nosím hrdě stále).

    OdpovědětVymazat
  7. Jsou moc pěkné, je fajn, že lidé se nebojí učit novému a hodně se jich vrací k šití :). Jen poradím, že rukávy se takto nedělají. Jediný případ, kdy se rukávy všijí do průramku a až pak se sešívají i s boky...jsou klasická pánská trička. Tady by měl člověk šít šaty, pak rukávy a nakonec kompletovat, rukávy pěkně zapracovat do průramku. Chápu, že nejste vyučená a i tak jsou šaty opravdu nádherné. Ale pokud chcete v šití pokračovat, tak to prubněte i tak :), člověk si pak všimne toho rozdílu. Jinak madeira nepotřebuje extra střih, je to tak krásný materiál, že minimalismus jí ohromně sluší :) a to je tu vidět na první pohled. Držím palce! Jen tak dál :)

    OdpovědětVymazat
  8. jsou moc krásné a ty jsi moc šikovná! jak dlouho ti trvalo takové šaty ušít?

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, šaty jsou krásné. Také se chystám na madeiru, je možné od vás koupit střih? Nemůžu nikde toto číslo sehnat :-(

    OdpovědětVymazat