21.07.19

TIPY Z HANDMADE SVĚTA (ČR A SR)


Ruční výroby si vážím podstatně víc od doby, co jsem sama začala tvořit, a to konkrétně na šicím stroji. Díky této zkušenosti jsem si uvědomila, kolik práce a času výroba obnáší. S tímto zjištěním následovala další uvědomění. A to například pochopení cen, které u ruční výroby bývají vyšší (i když to není pravidlem). Od svých tvůrčích začátků se moje myšlení v oblasti výroby velmi změnilo. A jsem za to ráda, neboť si myslím, že je dobré umět ocenit člověka za jeho práci. Během těch pár let jsem se setkala s několika zajímavými výrobci, které po celou dobu obdivuji. Jejich výrobky mě baví nejen svým vzhledem či složením, ale i vstřícným přístupem k zákazníkům, k lidskému tělu a v neposlední řadě i k planetě. Jací výrobci z území Česka a Slovenska, mě zaujali, si můžete přečíst v tomto článku.



Onest mě kromě přírodního složení a ruční výroby baví svým designem. Minimalismus obalů produktů je dle mého názoru naprosto perfektní a skvěle vystihuje filozofii značky. Všechny kosmetické produkty vznikají v České republice v malých sériích, aby byly co nejčerstvější. Prvními výrobky byly balzámy na rty, postupně do svého sortimentu zařadili pleťovou masku pro hydratovanou pleť v rovnováze, čisticí pleťové mléko a gel, squalane olej nebo povzbuzující sérum s kyselinou hyaluronovou.


Za značkou Biorythme stojí ohromně milá Aneta, která si dává záležet nejen na výrobě, ale i na komunikaci se zákazníky a vyšperkování každého balíčku, který je opatřen ručně psaným vzkazem. Veškerá výroba probíhá v Česku a zaslouží se na ní Aneta se svou sestrou. Kosmetika Biorythme zahrnující fantastické deodoranty, voňavé balzámy na rty, pleťové krémy a nově i svíčky, neobsahuje konzervanty, je 100% vegetariánská (v některých případech i veganská) a vyráběna v malých šaržích z čerstvých ingrediencí.


Čistý a jednoduchý design české značky Jagaia na mě působí velmi pozitivně. A opět přesně znázorňuje, jaká kosmetika se v obalech skrývá - čistě přírodní, jemná, šetrná a s láskou vyráběná. BIO kosmetika Jagaia nabízí květové oleje, elixíry, parfémy, svíčky, krystalové oleje či deodoranty. Mým jasným favoritem je lehký pleťový olej s názvem Miluji, který není na pleti téměř cítit, avšak zato je cítit jeho opojná vůně, za kterou se zasluhuje azalka.


Moře barev a vůní - přesně to jsou ručně vyráběná mýdla Almarasoap. Díky jejich úžasným vůním má člověk občas chuť mýdla sníst :-)))). Pro výrobu mýdel jsou používané za studena lisované rostlinné oleje, esenciální oleje, bylinkové maceráty a výluhy. Každé mýdlo je speciálně upraveno pro potřeby konkrétní pleti, a tak v jejich sortimentu nalezneme mýdla jak pro suchou pleť, tak pro mastnou, ekzematickou, aknózní či citlivou.


Další překrásně vyvoněnou kosmetiku vyrábí slovenská značka Two Cosmetics. Jejich výrobky s přírodním složením zahrnují jak péči o tělo, pleť, tak i o vlasy. Barevná tělová másla, tuhé šampony, séra, krémy, balzámy na rty a spousta dalšího okouzlí nejednu duši toužící po účinné a ručně vyráběné kosmetice. Skvělou kategorií jejich sortimentu jsou sprchová želé, se kterými jsem se setkala prvně právě u nich.


Česká síťovka patří k zajímavým českým značkám nejen díky oživení staré praktické tašky na nákup, ale i zapojením chráněných dílen do výroby. Jejich síťovky tak vznikají ve spolupráci s chráněnou dílnou Šťastný domov v Líšnici, Šicí dílnou Šance pro Tebe v Chrudimi, dílnou Joker v Náchodě, Farní Charitou v Kralupech nad Vltavou a v dílně u Krejčíků v Mělníku. Kromě bavlněných síťovek vyrábějí i síťovky z bambusového vlákna, které je na dotek velmi příjemné.


Ideou Ammyly je vnímání tašky jako šperku, což je dle mého názoru na první pohled patrné. Tato slovenská značka se pyšní kvalitně zpracovanými kabelkami, taškami, batohy i oblečením s minimalistickým i hravým designem. Jako materiály slouží jak koženka, tak pravá kůže i textílie. Já osobně upřednostňuju minimalistickou tvorbu Ammyly, avšak věřím, že spoustu lidí zaujmou i výrazné kousky zdobené ručně malovanými obrázky.


Showroom, v němž jsou k vidění ručně vyráběné kabelky, batohy, tašky a ledvinky značky Mumray, patří k jedněm z nejkrásnějších interiérů, jaké jsem kdy viděla. Za Mumray stojí sympatická Lucie Michalcová, která si zakládá na čistém minimalismu, precizním provedení a funkčnosti po dlouhou dobu. Celý sortiment vzniká na území České republiky, ctí řemeslo, lidskou práci a bere ohled na životní prostředí.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

  1. Všechny tyhle projekty obdivuju, ti lidé musejí být velmi šikovní a trpěliví. Z článku mě asi nejvíc zaujala značka Biorythme, ty produkty vypadají krásně a nápad je taky super! :))

    OdpovědětVymazat
  2. super článok :) síce nie som úplný nadšenec hand made vecí, ale raz za čas si niečo doprajem :P

    WHEN PIGS FLY

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkné tipy :) v poslední době dávám čím dál tím častěji přednost kvalitě a všechny tyto výrobky vypadají skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super typy. Ja si chcem skúsiť vyrobiť sieťovú tašku na nákup. Uvidíme či sa mi podarí

    Chlapček na vychádzke a jeho #ootd

    OdpovědětVymazat
  5. what blogger template you are using pls?

    OdpovědětVymazat