24.08.20

PUTOVÁNÍ PO ČESKÝCH SEKÁČÍCH: PARDUBICE A HRADEC KRÁLOVÉ


Podporovat udržitelnou a pomalou módu lze v dnešní době prakticky kdekoli v republice. Lokální tvůrci a designéři dávají do svých oděvů lásku a kus sebe, což u oděvů z fast fashion řetězců těžko pohledávat. Ručně a udržitelně vyráběné oděvy jsou tak k sehnání u spousty tvůrců. Udržitelnost však nekončí jen u oděvních umělců, sahá mnohem dál. Nakupovat v duchu slow fashion lze i skrze second handy. V obchodech s použitým zbožím se díky stále většímu povědomí o udržitelnosti a jejímu rozvoji dají sehnat opravdové skvosty. A to za pár korun. Za secondy handy není nutné vyjíždět do Prahy, jak je pro mnoho lidí zvykem při touze po nákupech ve fast fashion řetězcích. Second handy jsou nyní téměř na každém rohu většího i menšího města. Výhodou velkých měst je větší množství obchodů a tím pádem i větší výběr. Východní Čechy dokážou nabídnout hodně jak z pohledu udržitelné módy, tak i z pohledu kultury, sportu, zábavy i architektury.

Mezi krajskými městy Hradcem Králové a Pardubicemi panuje jakási všem známá rivalita kvůli sportovním akcím. Během hokejového derby bývá v obou městech velmi živo. Co se týče second handů, město perníku, tedy Pardubice, mají značně navrch. Budete-li se vydávat do těchto měst a zatoužíte-li po návštěvě second handů, doporučujeme navštívit především ty pardubické. Nejenže je nabídka lepší, obchody sympatičtější, ale především jsou systematičtěji uspořádané v centru města, a to ve většině případů ve velmi blízké vzdálenosti.


LA ROBA SECOND HAND
Adresa: Palackého třída 1929, Pardubice

Obchůdek, který nabízí britskou módu z druhé ruky, patří k nejoblíbenějším second handům v Pardubicích i v jejich blízkém okolí. Reprezentativní výloha se slušivým oblečením přímo vyzývá k návštěvě. Hned při vstupu si návštěvník uvědomí, že vstoupil do pěkně zařízeného a čistého obchodu, kde najde spoustu dobrých věcí. Všechno oblečení visí úhledně na ramínkách a velké sympatie si obchod získává i přehledně seřazeným oblečením dle velikostí. Zákazník tak neztrácí čas přehrabováním v nevhodných velikostech a míří přímo ke kouskům, které mu padnou. Časté slevy i zcela nové věci ještě z visačkou, které někdo v Británii odložil, jsou pro La Robu typické. Na výběr je z klasických britských fast fashion značek průměrně za ceny okolo 200 Kč za kus, během slev jsou ceny padají i ke 35 Kč za kus. Velkou část zboží tvoří dámské oblečení, spodní prádlo a doplňky. Pánské oddělení je podstatně menší, i přesto je výběr poměrně hezký. Návštěva La Roby přijde vhod před plesovou sezónou, neboť zde najdete mnoho společenských šatů i sukní. Obecně lze o La Robě říci, že tu člověk nenarazí na vyloženě ošklivý kousek. Samozřejmě je to otázka vkusu, ale i přesto platí, že La Roba nabízí pouze módní a slušivé oblečení.


BELLITEX
Adresa: 17.listopadu 400, Pardubice

Skutečně ohromný výběr zboží z druhé ruky nabízí Bellitex. A kromě toho lze zde zakoupit i kousky outletové za nižší ceny. Stejně jako v případě La Roby se Bellitex pyšní přehledně a úhledně vystaveným oblečením i módními doplňky a botami. Veškeré oblečení visí na ramínkách, a tak je jejich prohlížení snadné a rychlé. Seřazení dle velikostí v tomto případě chybí, avšak nekazí celý dojem z celé prodejny, který je bezpochyby pozitivní. Velké plus Bellitex získává za na rozdíl od jiných obchodů poměrně velké pánské oddělení. Pánské košile, kalhoty, svetry, bundy a další tvoří zhruba třetinu z veškerého zboží. Bellitex myslí však i na děti a na domácnost, a tak tu zákazník najde dětské oblečení pro nejmenší až po školáky, ale i hračky nebo povlečení, ručníky a další bytový textil. Ceny se různí v závislosti na svém původu. Second handové oblečení na svém štítku nosí průměrně ceny okolo 100 Kč za kus. Outletové jsou vyšší a průměrně se dají zaokrouhlit na 400 Kč za kus.


BE NICE SECOND HAND
Adresa: Smilova 704, Pardubice

Jestli si nějaký pardubický second hand zaslouží nálepku nejhezčího obchůdku, pak je to bezpochyby BeNice, který je designově doslova vymazlený. Přímo u vchodu je návštěvníkovi zcela jasné, že o tento obchod je pečováno s láskou. Na první pohled může obchod připomínat spíše butik nežli second hand jako takový. Avšak uvnitř jsou úhledně na ramínkách visící zajímavé kousky z druhé ruky, které majitelka obchodu pečlivě vybírá. V případě BeNice se tedy nejedná o klasický prodej second handového zboží, které bylo původně zakoupeno v pytlích, nýbrž o výběrový second hand v pravém slova smyslu. Vzhledem k menší ploše je více než jasné, že zákazník přijde s majitelkou obchodu do blízkého kontaktu. Což určitě není na škodu, neboť paní majitelka je usměvavá, milá a především ochotná pomoci a schopná dobře poradit. Výběr zahrnuje spoustu značek, a to od těch cenově nejdostupnějších až po luxusní, a tak jsou k dostání nejen značky typu Mango, Zara, H&M, Next, ale i COS, Replay, Tommy Hilfiger, Michael Kors, Nike nebo například Diesel. Ceny se odvíjejí nejen od známosti a kvality konkrétní značky, ale i od faktu, že jsou prodávány ve výběrovém second handu a za pomoci stylistky. A tak tu lze nakoupit kousky za pár stovek, ale i za několik tisíců. Výběr zahrnuje dámské oblečení a módní doplňky i boty. 



TEXTILE HOUSE
Adresy: Palackého 1931, Pardubice / Ulrichovo náměstí 733, Hradec Králové

Asi nejznámější řetězec second handů u nás není potřeba představovat. Navštívit Textile house lze ve spoustě větších městech Čech i Moravy (ale i ve světě). Typickou vlastností těchto řetězců je řazení oblečení dle barev. Tento čas šetřící prvek oceňuje mnoho žen i mužů. Každý si tak během návštěvy second handu může čas strávený při nákupech zkrátit tím, že si prohlíží oblečení pouze ve svých oblíbených barvách. Ceny jsou přijatelné a obecně se dá říci, že v Textile Housech dokáže člověk za málo peněz získat spoustu muziky. A to obzvlášť v případě, kdy využívá slevových akcí. Výprodeje začínají na 20% slevách a končí až částkami 15 Kč za kus. Je pravdou, že při nejnižších cenách je většina dobrého zboží už dávno prodána, ale štěstěna se na vás může usmát kdykoli. O výprodejových akcích i novém zboží Textile House informuje nejen velkým plakátem přímo ve výloze obchodu, ale i na své facebookové stránce. Mimo výprodejových akcí je možné ulovit kousky z druhé ruky levněji při jejich takzvaných Happy hours, kdy je každý kus zlevněn o 20 % nebo 30 %. Návštěvy Textile Housů se tak stávají i zajímavým dobrodružstvím! :-)


PROFI SECOND HAND
Adresa: Palackého třída 1931, Pardubice

V blízkosti pardubického Textile Housu a La Roba second handu se nachází další obchod se zbožím z druhé ruky, a to Profi second hand. Možná tato prodejna svým zelenožlutým vymalováním nepůsobí úplně sympaticky a v porovnání například i s Textile Housem či La Robou je vizuálně horší, avšak nemění to nic na faktu, že je možné zde najít skvělé věci za pár korun. Výběr je vskutku veliký a zahrnuje jak dámské zboží, tak pánské i dětské, stejně tak bytový textil. Ceny dětského oblečení se pohybují okolo 35 Kč za kus. Dámské šaty se prodávají za 99 Kč, sukně za 59 Kč, trička za 39 Kč a kalhoty 59 Kč. Síť Profi second handů nabízí rovněž kabelky a tašky za cenu 69 Kč. Bytový textil zahrnuje záclony, závěsy, deky či polštáře a jejich ceny se pohybují okolo stokoruny. I přestože může na první pohled tato síť second handů působit hrabárenským dojmem, nenechte se zmást, určitě stojí za návštěvu. Zákazníky těší i výprodejové akce, během nichž lze koupit kousky z druhé ruky ponížené o 30 % z původní ceny nebo dokonce jen za 10 Kč za kus. Profi second handy se nachází kromě Pardubic i například v Liberci, Děčíně, Mostu, Písku, Mladé Boleslavi, Táboře, v Praze na Ládví a v dalších městech, které jsou snadno dohledatelné na oficiálních stránkách Profi second handu.



GENESIS
Adresy: Jindřišská 2038, Pardubice / Dukelská třída 1713/7 v 1.patře OC Atrium, Hradec Králové

Podpora udržitelnosti, ekologie i neziskových projektů - tím se reprezentuje síť second handů Genesis. Mezi podporované projekty patří například Nadace Sova, UNICEF či Lékaři bez hranic. Rovněž jako Textile House patří určitě k těm nejznámějším u nás. Síť se neustále rozšiřuje a není tomu tak dávno, co se rozšířila i do Hradce Králové a do Pardubic. A tak se v srdcích těchto krajských měst objevily další pěkně upravené obchody se zbožím z druhé ruky. Second handy Genesis bezesporu patří k těm hezky zařízeným a návštěva takového pěkného místa umocňuje dobrý dojem z nakupování. Ceny dámského, pánského i dětského zboží se pohybují zhruba do 100 Kč za kus. Navíc bývají ceny za kus uvedeny hned u vstupu na dobře viditelném místě ve výloze. V případě Hradce Králové i Pardubic visí cena 59 Kč za kus. Nabízené zboží má na sobě cedulky známých fast fashion řetězců a málokdy je ve špatném stavu. Zajímavostí je i možnost nákupů online a následné vyzvednutí objednávky na jedné z prodejen. E-shop nefunguje nikterak dlouho, ale i přesto se těší už teď velké oblibě. Ceny na online platformě se různí. Zákazník má možnost nakoupit za částku 39 Kč za kus, ale i například za několik stovek.



HRABÁRNY
Adresy: Palackého třída 2713, Pardubice / Slezské Předměstí, Bratří Štefanů 982/69b, Hradec Králové

I klasické hrabárny, v nichž se dá nakoupit za velmi nízké ceny, se nachází v obou těchto krajských městech. Pardubická hrabárna stojí v blízkosti vlakového nádraží. Do té hradecké je nutné vyjet zcela mimo centrum. Ale stojí to za to. V hradecké hale poblíž supermarketu Terno se během přehrabování ve velkých koších dají najít nečekané skvosty za minimální ceny. Hradecká hrabárna spadá pod firmu ETCIMEX, která dováží použitý textil ze západní Evropy, především pak z Belgie, Švýcarska, Německa či Nizozemska. Textil pochází od charitativních organizací nebo z pouličních prodejů. Po pečlivém třídění a posouzení kvalit každého jednotlivého oděvu putují celé pytle oblečení nejen na český trh, ale i například na Ukrajinu, do Pákistánu nebo do afrických zemí. Ceník se neustále ohýbá, neboť i tato hrabárna pořádá výprodejové akce, a tak je možné ulovit kousek z druhé ruky i za 10 Kč. Při běžných cenách mimo výprodejové akce nakoupí zákazník i tak velmi levně. Například košile, halenky a trička stojí okolo 40 Kč. Ve většině případů se ceny oděvů vejdou do 100 Kč za kus. Pouze bundy a kabáty tuto částku mohou překročit. I přesto se stále jedná o levné nákupy. Důležité je však obrnit se trpělivostí a mít dostatek času, protože oblečení leží ve velkých koších, ve kterých je zkrátka nutné delší dobu a pečlivě hrabat, než se objeví opravdu skvělý oděv. V případě pardubické hrabárny tolik času i tolik trpělivosti není potřeba, protože její prostory jsou podstatně menší a většina oděvů visí na ramínkách. Ale klasické hrabárenské koše nechybí. Stejně jako v hradecké hrabárně je na výběr jak z dámského, pánského, dětského, tak i bytového textilu, bot a módních doplňků. Kromě toho nabídka zahrnuje kupříkladu i pracovní oblečení, oblečení na koně či na motorku. I ceny jsou velmi podobné. Zajímavostí je možnost pořízení věrnostní kartičky, s níž zákazník po 4 nákupech v hodnotě 100 Kč obdrží 40% slevu na nákup pátý.



ELEGANT STYLE
Adresy: Jana Zajíce 982, Pardubice / Třída E.Beneše 1541, Hradec Králové

Do Elegant Style second handu v Pardubicích je potřeba vyjet mimo centrum, na dubinské sídliště. Hradecký Elegant Style sídlí blízko oblíbeného obchodního centra Futurum. Přestože název sítě těchto second handů nezahrnuje slovo ,,hrabárna", svou nabídkou, cenami i prostředím je bezesporu k tomu hrabárenskému typu obchodů s použitým zbožím lze řadit. Většina oblečení visí na ramínkách, zbytek je vyskládaný či různě poházený na paletách na zemi nebo na stolech. I přestože jsou ceny velmi nízké, najít pěkný kousek není až tak těžké. Navíc je zde výběr ze stále velmi dobře zachovalého textilu. Pokud má některý oděv vadu, tak úplně minimální. Nákup v pardubickém Elegant Style zpříjemňuje přítomnost dvou štěbetajících andulek. Síť těchto poměrně velkých second handů je velká, a tak jsou k nalezení ve spoustě městech republiky. Kupříkladu v Českých Budějovicích, Hlinsku, Chrudimi, Jihlavě, Kroměříži, Liberci, Přerově, Zlíně nebo v Olomouci, kde je dokonce na třech místech. Kompletní seznam je k vidění na oficiálních stránkách.



VÝBĚROVÝ SECOND HAND
Adresa: Pospíšilova 362/12, Slezské Předměstí, Hradec Králové

Spousta věcí v malém prostoru. To je pravděpodobně to první, co člověka při vstupu do obchodu přímo bouchne do oka. Možná to nemusí působit na všechny sympatickým dojmem, ale na kvalitě výběru to nic nemění. V nabídce jsou nejen dámské, pánské a dětské oděvy, ale i pár kostýmů či večerních šatů, spousta bot a kabelek. Vzhledem k tomu, že se jedná o výběrový second hand, nikoli hrabárnu, nabídka zahrnuje velké množství zajímavých i dražších značek. Ceny se dají nazvat přátelskými. Některé kousky jsou velmi levné, jiné dražší, ale i přesto průměrně za kus oblečení zákazník zaplatí okolo 100-150 Kč. Občasným slevám se majitelé rovněž nebrání, a tak je možné během těchto akcí nakoupit i za 15 Kč za kus. Možnou nevýhodou by se zdálo velké množství oblečení na malém prostoru, které nutí návštěvníka vyvinout více síly a trpělivosti při prozkoumávání obchodu. Oděvy sice visí na ramínkách, ale jsou ve velmi těsné blízkosti, a tak se s nimi hůř zachází.



SECOND HAND A LEVNÁ MÓDA
Adresa: roh ulic Pelclova a Československé armády, Hradec Králové

Poměrně zvláštní kombinace second handu a levné módy v jednom se nachází poblíž Šimkových sadů. Vedle bazarového zboží, především dámského, je k dispozici i spousta oblečení nového, ne však příliš známých značek. Ceny second handového zboží jsou lehce vyšší a určitě se zde nedá nakoupit za pár desítek korun. Průměrně by se útrata za jeden kus pohybovala okolo 200 Kč.


SECOND MANIA
Adresa: Gočárova třída 1264/46, Hradec Králové

Second hand, který neurazí ani nenadchne, stojí zhruba v půli cesty mezi nákupním centrem Aupark a OC Atrium. Nabídka je poměrně velká a pestrá. Zahrnuje však spíše dámské oděvy. Ceny jsou posazeny okolo 200 Kč za kus, tedy podobně jako v případě Second handu a levné módy na rohu ulic Pelclovy a Československé armády. Ale s jedním velkým rozdílem. V Second mania je výběr určitě hezčí. Prostředí je upravené a během návštěvy se zákazník ve všem nabízeném zboží snadno orientuje. Všechny oděvy jsou pověšeny na ramínkách a manipulace s nimi je bezproblémová. Kladem je i třídění oblečení dle velikostí.

 

SECOND HAND H&L
Adresa: S.K.Neumanna 12, Hradec Králové

Mezi OC Atrium a vlakovým nádražím, v ulici S.K.Neumanna, se nachází menší second hand, který láká návštěvníky zajímavým logem H&L. Podobnost s logem řetězce H&M je možná náhodná... Prodejna není umístěna přímo u hlavní silnice, nýbrž v jakémsi vnitrobloku. Zákazník má možnost si dámské, pánské i dětské oblečení prohlížet komfortně na ramínkách. Obchod sice není designově reprezentativní, a tak může od návštěvy odradit. Ale byla by to škoda. Na to, jak vypadá prostředí, je velká část zboží v opravdu skvělém stavu a především módní a hezké. Při vstupu by člověk očekával, že narazí na nevkusné a nekvalitní hadry, ale není tomu tak. Tento zapadlý second hand určitě patří k těm zajímavějším v Hradci Králové. Ceny nejsou zrovna nejnižší, ale ani přehnaně vysoké. Průměrně stojí kousek okolo 150 Kč za kus.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

  1. To jsou skvělé tipy. Škoda že je to daleko. Taky mám u sebe v městě dva sekáče tak je chci navštívit. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  2. Jéé ty jsi zavítala k nám do Hradce. Já tedy nikdy nemám štěstí na pěkné kousky v sekáčích, bohužel. :D :)

    OdpovědětVymazat
  3. Great tips!

    www.prosphairshop.com

    OdpovědětVymazat