22.08.18

DIY KOŠILOVÉ ŠATY S MAŠLIČKAMI


Měla jsem v plánu si přes léto ušít a přešít několik kousků, které přes letní dny unosím. Bohužel jsem se ke svému plánu dostala až v druhé polovině prázdnin, tedy celkem pozdě. Často jsem přešívala košile pro jiné a na výtvory šité pro sebe jsem neměla tolik času. Nebo spíš chuti a pozornosti. Jak se říká - nic se nemá přehánět. Platí to pro mě i u šití. I když hodiny strávené nad šicím strojem zbožňuju, má to své meze. Po několika hodinách je člověk unavený a nesoustředěný, takže chybuje. Následně se únava a nesoustředěnost mění na hněv. Po pár chybách, které bývají často opravdu hloupé, musím šití nechat, jinak bych zešílela. A to nejsem nervák :).

Když jsem konečně měla příležitost ušít si něco pro sebe, mým objektem zájmu byly opět pánské košile ze second handu. Jaké překvapení, že. Pro přešívání se mi zamlouvají nejvíc díky materiálům a rozměrům. Proto je 99 % z mých výtvorů ušito právě z nich. I přesto nepohrdnu jinými kousky, které jsou z materiálů, s nimiž si dokážu poradit (nebo si alespoň myslím, že si poradím). Před pár dny jsem přešívala šaty i halenku. Ale i tak košile projíždějí pod jehlou Huberta nejčastěji. Mým posledním výtvorem se staly šaty jednoduchého střihu s mašlemi na ramenou. Přikládám k článku fotky, na nichž je znázorněno, jak vypadala košile před proměnou a jak po ní. Obě fotografie od sebe dělí několik hodin.

Možná to dle fotografií vypadá jako jednoduchá a rychlá práce, při níž jsem se nenadřela a za půl hodinky měla hotovo. Ale věřte mi, není to tak. Z části košile, která zakrývá tělo, jsem si vytvořila zcela nový střih a tím pádem nevyužila švů a už sešitých částí, čímž se délka práce prodlužuje, neboť musím nově vše sešívat dohromady. Z látky použité na rukávy jsem si ustřihla dva delší proužky, které následně posloužily jako ramínka. I u ramínek jsem se časově zasekla, neboť jejich obracení naruby trvalo dlouhou dobu. Čím užší pruh látky chcete obrátit naruby, tím hůř se obrací. Nakonec celé ušití šatů trvalo asi 4 hodiny. A je to prd oproti počtu hodin, kdy je odnosím :))). Takže tadá, další můj upcyklovaný kousek je na světě!
šaty - second hand -> DIY + Hubert | boty - Birkenstock | síťovka - Mango | + náplast



ZANECHAT KOMENTÁŘ

  1. Krásné ♥
    P.S. Co děláš se zbytky látek? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :)! Zbytky látek, které jsou použitelné, si ukládám bokem a posléze je používám na výrobu tašek a pytlíčků. Také bych tyto zbytky chtěla zužitkovat na Vánoce místo balicího papíru :).

      Vymazat
  2. No ale teda ty jsou úžasné!!

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  3. Tieto šaty som videla už na Instagrame a žasla som! Si veľmi šikovná <3

    OdpovědětVymazat
  4. naozaj krasny kusok! ja som sit nikdy neskusala, lebo si myslim, ze by som na to nemala trpazlivost. ale mozno raz... :)

    OdpovědětVymazat
  5. jééééj si šikovná :) ja som si tiež chcela takéto urobiť no nemala som takú veľkú košeľu :) ale inak to vyzerá super :) ...
    Beauty Bubble

    INSTAGRAM

    OdpovědětVymazat
  6. Sú naozaj veľmi krásne! Tiež mám rada šitie. ;)

    Blog of Sunflower ♥

    OdpovědětVymazat